Činjenice o srcu koje niste znali

Ljudi često znaju reći da je srce najvrijedniji organ u čovjekovom tijelu, ali osim toga on je organ za cirkulaciju, i srce se često spominje kao simbol izražavanja emocija, a najviše ljubavi. Kako god bilo, srce je organ koji ima svoje karakteristike, neke od njih su misteriozne i jako zanimljive, a baš takve vam otkrivamo u ovom videu. 

Srce je šuplji mišić, veličine stisnute šake, koji pumpa krv kroz krvne žile. Smješteno je u prsnom košu. Srce čovjeka ima masu 200 – 425 grama. Izvana ga štiti vanjska opna – osrčje. Srce je građeno od srčanoga mišićnog tkiva. Dobro je prokrvljeno što mu osigurava dovoljno hrane i kisika.

Ljudsko srce ima četiri šupljine: dvije pretklijetke i dvije klijetke. U medicini se često rabi izraz “desno” i “lijevo” srce. Desno srce čini desna pretklijetka i desna klijetka; u desnu pretklijetku dolazi venska krv iz tijela koja se kroz desnu klijetku pumpa u pluća.

Sam njegov naziv, ime, na svim jezicima odgovara pojmu centra. Iako je na zapadu srce središte osjećanja, naročito u modernom vremenu, sve tradicionalne civilizacije postavljaju u njega inteligenciju i intuiciju. Najbliži naziv i naziv koji se koristi u medicini za srce je CORD, u prijevodu znaći nešto centralno ili središnje. U našem jeziku riječ srce je nastala stapanjem dvaju riječi: SR – sredina i CE – centar.