Da li je poželjno jesti prije dolaska na trening?

Pitanje da li trebate jesti ili ne prije treninga može u vama izazvati veliku zbrku te se možete povesti za zabludama i dezinformacijama. Men's Health donosi nekoliko zanimljivih informacija o ovom fenomenu.

Ukoliko pitate deset različitih ljudi koji redovno vježbaju za njihovo mišljenje o objedovanju prije treninga, dobit ćete isto toliko odgovora. Jedni se kunu tačno određenom vrstom proteina, drugi imaju svoje prirodne napitke s dugačkim popisom sastojaka, a ima i onih koji se smiju ideji da jedu kada polaze na trening.

Objedovanje prije treninga i gubitak težine

Ukoliko se vodite matematikom, manji unos kalorija za vas će značiti i manje kilograma. Ovo znači da ukoliko ne jedete prije treninga da ćete biti na čistom gubitku kalorija. Međutim, to nije tako. Objedovanje prije vježbanja će vam pomoći da postignete željene rezultate u teretani. Vježbanje pomaže u izgradnji više mišića i sagorijevanju više masti, a gorivo za to je svakako hrana.

Obrok prije treninga i kardio vježbe

Svrha jela prije treninga se sastoji u osiguravanju energije za rad na višem nivou. Nije bitno ako radite kratke intenzivne vježbe ili dugu kardio sesiju, prije nego što krenete na trening trebali biste jesti. Ovo znači da uzimanje hrane prije treninga nije samo važno ukoliko radite kardio.

Proteinski šejkovi

Proteinske šejkove koje uzimate neposredno prije treninga neće mnogo doprinijeti povećanju vaših performansi u teretani. Međutim, to ne znači da proteini nisu važni. Uzimanje proteina neposredno nakon treninga pomoći će u izgradnji mišića, ali su ugljikohidrati ti koji će vam dati energiju za pravi trening. Dakle, zaustavite se s proteinima prije treninga. Umjesto toga, odlučite se za užinu bogatu ugljikohidratima od oko 200 do 300 kalorija otprilike dva do tri sata prije treninga.

Objedovanje prije treninga i stomačne tegobe

Jedan od najčešćih razloga zašto sportisti ne jedu prije treninga krije se u strahu od nastanka stomačnih tegoba. Međutim, stručnjaci savjetuju da bi oni trebali posvetiti više pažnje na ono šta jedu nego izbjegavati obrok u potpunosti.