Da li je zdravo jesti svaki dan tri jajeta?

Poznata kao najkompletnije namirnice zbog svojih nutritivnih vrijednosti, jaja su uvijek bila sastavni element zdrave ishrane, a posebno ishrane sportista. Predstavljaju hranu za idealan doručak, izvor energije, izvor proteina, a uz sve to, imaju odličan okus i sposobnost da se pripreme na mnogo različitih, i općenito brzih načina.

Zbog svega navedenog, ljudi su nekada u iskušenju da barem jedan obrok svakoga dana baziraju na jajima, tvrdi body.ba. Postavlja se pitanje da li bi to uopšte bilo pametno, i kako bi organizam reagovao kada bi npr. svakoga jutra za doručak dobijao tri jajeta?

Pitanje žumanca i holesterola

Prvo i osnovno pitanje vezano za jaja je pitanje o žumancu i holesterolu kojeg sadrži. Godinama se vjerovalo da može biti veoma problematičan, pa i dan danas dosta ljudi koji paze na zdravlje i formu jedu jedno žumance, dok iz ostalih jaja u organizam prosljeđuju samo bjelance.

Novija naučna istraživanja su pokazala da su stvari dosta kompleksnije, te da u stvari i holesterol sakriven unutar žumanca spada u HDL vrstu, odnosno u “dobre” holesterole. Svako ko poznaje podjelu holesterola na “dobre” HDL i “loše” LDL. Dok LDL svojim dolaskom u organizam smanjuje sposobnost jetre da sama proizvodi svoj holesterol, istovremeno stoji u direktnoj vezi sa činjenjem arterija manje fleksibilnim, što vodi do rizika od srčanih oboljenja i srčanih udara. HDL holesterol s druge strane čak pomaže uklanjanju LDL holesterola iz arterija, gura ga prema jetri i tamo ga razlaže nakon čega on biva izbačen.

Dakle, jaja pripremljena bez zasićenih ulja mogu samo poboljšati stanje organizma i vezano za samo pitanje upitnosti žumanaca.

Efekti svakodnevnog konzumiranja

Kako jaja od mikronutrijenata sadrže cijelu listu njih: Vitamin A, Vitamin B2 vitamin B5, vitamin B12, folnu kiselinu, fosfor, selen i željezo, svakodnevni unos dovoljnih količina ovih elemenata koje omogućuje konzumiranje jaja, vodi do sljedećih efekata na ljudski organizam:

  • Zaštita vida (lutein prevenira makularnu degeneraciju, zeksanitin čuva oči od ultraljubičastih zraka),
  • Zaštita kostiju (vitamin D ključan za apsorpciju kalcija),
  • Pomaže u borbi sa nedostatkom željeza u krvi (1 gram po jajetu),
  • Pomaže održavanju zdrave kilaže (dugotrajni osjećaj sitosti),
  • Zdrav razvoj mozga (kolin, elemenat važan za zdravo funkcionisanje moga i za razvoj novih ćelija).