Energetska pića i sport

Pitanje energetskih napitaka u domenu sporta, tema je brojnih rasprava stručnjaka, a posebno u oblasti sportova u kojima trčanje ima najvažniju ulogu. Postoje dvije frakcije sportista, onih koji ne bi napravili nijedan korak bez da prethodno popiju svoje omiljeno energetsko piće, te onih koji uopšte ne vjeruju u prednosti koje ona nose.

Šta je prava istina, da li uopšte imaju pozitivne efekte na fizičke sposobnosti, kada se trebaju koristi, koliko, zašto, koje su najveće prevare vezane za proizvodnju i korištenje energetski pića, te koji sastojci stvarno imaju efekta, a koje treba izbjegavati, pogledajte u nastavku teksta koji prenosimo od Body.ba.

Argumenti protiv kofeina

Vjerovatno ste već jako dobro upoznati sa najčešćim energetskim napicima kakvi su “Red Bull”, “Burn”, “Monster” i drugi, a po nivou kofeina koje sadrže, čak i znatan broj ostalih gaziranih pića se mogu klasificirati kao energetska pića.

Trkačima je važno da prije svega odaberu napitak koji zadovoljava energetske potrebe brze i velike potrošnje “goriva”. U tom pogledu, kofein ne samo da nije dokazan kao tvar koja poboljšava performanse, već i djeluje kao jak diuretik, pa izvlačeći vodu iz ćelija pravi i kontra-efekat. Dakle, šta tačno treba tražiti?

Sama voda pri velikim izazovima može biti i opasna

Dopunsko energetsko piće tokom velikih fizičkih izazova s kojima se nose sportisti, bez ikakve dileme je potrebno, i ne samo to, jer procesom znojenja organizam napušta tekućina, ali i značajne količine natrija. Ako bi se pak tokom aktivnosti unosila velika količina vode, nastala bi situacija poznata kao hiponatremija, ili trovanje vodom.

Čak se ne radi o bezazlenoj pojavi jer zbog gubitka natrija i viška vode u organizmu, uzrokuje se neuravnoteženje krvno-moždane barijere, što vodi do ulaska tečnosti u mozak, rezultirajući sa glavoboljom, vrtoglavicom, mučninom, a u teškim oblicima čak i nesvjesticom, komom, prestankom rada srca, pa čak i smrću.

Piće po idealnoj mjeri

Dakle, traženje balansa je najvažniji zahtjev u ovom pogledu, a on postoji u vidu energetskih pića koja sadrže elektrolite natrija i kalija, upravo one koji postaju deficitarni tokom dužih fizičkih aktivnosti, zajedno sa određenom količinom vode.

Drugi važan elemenat prilikom odabira idealnog sportskog napitka je zamjena osiromašenih rezervi glikogena, ili jednostavno – šećera. On se dobija iz ugljikohidrata i biva pohranjen u mišićima, a važan je za izdržjivost koja se dovodi u pitanje tokom dužih fizičkih izazova. Idealno sportsko, energetsko piće bi trebalo da sadrži 4-6% ugljikohidrata u svom sastavu, što će omogućiti adekvatnu apsorpciju UH i vode. Na niskim temperaturama nivo ugljikohidrata smije ići i do 15%.

Kada i koliko često treba piti sportske napitke?

Za sve aktivnosti kraće od sat vremena, mogla bi biti dovoljna i sama određena količina vode, čiji zadatak je da nadopuni rezerve tečnosti u organizmu i blago spusti tjelesnu temperaturu. Sve aktivnosti koje traje duže, iziskuju nadopunu natrija i glikogena.

Prema savjetima stručnjaka, tokom teških fizičkih aktivnosti, idealno bi bilo piti pola litra do litar napitka svakih sat vremena, odnosno, oko 200 mililitara na svakih 15 minuta.