Kada ćete istinski napredovati do top forme?

Fitness i bodybuilding entuzijasti kojih je većina u teretanama, zapravo uopšte ne uspijevaju dosegnuti zacrtane rezultate koji im iz mjeseca u mjesec izmiču. Veliki dio njih zbog toga na kraju i odustane, dok samo oni najuporniji ostanu boriti se i pokušavati dostići svoje snove.

Istinski i dobronamjerni fitness stručnjaci spremno daju odgovore toj populaciji vježbača, poručujući da će početi istinski napredovati do svoje top forme tek kada u svojoj svakodnevnici ispune određene stvari i istovremeno se riješe starih principa. Dakle, istinski ćete napredovati tek kada…

1. Kada počnete računati kalorije

Velika većina vježbača u teretanama iako dobro trenira i trudi se u sali, kod kuće propušta obaviti jednako važnu polovinu posla. Radi se upravo o detaljnoj pripremi obroka i omogućavanju pristupa kvalitetnom gorivu mišićima, a bez čega jednostavno ne uspijevaju narasti koliko se želi.

2. Kada počnete pratiti i ocjenjivati sopstveni napredak

Nema profesionalnog sportiste koji detaljno ne prati svoj rad i u određenim periodima pravi analize i ocjene urađenog. Isto tako, svaki napredniji bodybuilder koji je odskočio od ekipe s kojom jednako trenira i koristi iste dodatke, upravo kao glavno oružje iza sebe ima detaljniji i sistematičniji pristup ishrani, treninzima i svemu ostalom.

3. Kada prestanete propuštati treninge

Povremeno propuštanje treninga iz ovih ili onih razloga nije odlika profesionalaca i nije odlika onih koji će nešto napraviti u svijetu fitnessa i sporta. Trening treba shvatiti kao obavezu, a opsesivnost zbog koje bi patila ostala životna polja jednostavno se može izbjeći sa pomicanjem vremena predviđenog za trening kada bude potrebno. Kada se zna da je privatno ili u boljim teretanama moguće vježbati i bilo kada u 24 sata, potpuno se gubi prostor za svaku moguću ispriku.

4. Kada budete trening bazirali prvenstveno na složenim vježbama

Uspješni vježbači vrlo dobro znaju vrijednost složenih vježbi i znaju postaviti prioritete kada je u pitanju izbor vježbi na treningu. Oni koji su uspjeli pokrenuti svoj proces napretka i tako dostići postavljene ciljeve, nikada neće zapostaviti neku složenu vježbu radi izolacione, niti će se istrošiti na izolacionima prije dolaska do glavnih i najtežih vježbi koje prave najveće rezultate.

5. Kada budete planirali svoje obroke prema kvaliteti i ličnom ukusu

Fitness profesionalac uvijek zna unaprijed šta će jesti za sljedeći obrok i koliko čega će unijeti u svoj organizam. Bez detaljne pripreme nema ni rezultata, a konstrukcija obroka se pravi prvenstveno prema kvaliteti sastava namirnica. Tek kada se ispunjavaju glavni uslovi, tada se namirnice dalje biraju prema ličnom ukusu.