Kada je najbolje vrijeme za unos proteina?

Kada je cilj postizanje razvoja mišića, paralelno s redovnim vježbanjem veliku pažnju treba posvetiti redovnom unosu proteina tokom dana.

Postoje tri perioda dana kada je naročito važan unos ovog makronutrijenta i baš tada se ostvaruje najviše beneficija.

Nedugo nakon buđenja

Nakon šest, sedam ili osam sati sna i perioda posta od unosa bilo kakve hrane, organizam je prazan i željno iščekuje kalorije i nutrijente. Tada je posebno važno prvo prehraniti mišiće koji zahtijevaju priliv proteina, inače se ostavlja prostor za početak procesa kog niko ne želi, a to je korištenje mišića kao resursa iz kojih se crpi energija što ih vodi ravno ka samouništenju. Zbog toga je proteinski obrok što prije nakon buđenja izrazito važna dnevna navika koju treba usvojiti.

Poslije treninga

Najvažniji obrok u danu za vježbače je upravo obrok poslije treninga. Smatra se da istrošen organizam tada najbolje koristi svaki gram unesene hrane, a naročito se to odnosi na proteine koji su tada i najpotrebniji. Taj period od prvih pola sata nakon treninga se često naziva i anaboličkim prozorom zbog kog je posebno veliku popularnost stekao whey protein, kao izvor brzih proteina koje organizam vrlo brzo uspijeva iskoristiti za oporavak i dalji razvoj mišićne mase.

Pred spavanje

Odlazak na spavanje i višesatni post tokom kog organizam ostaje u nekoj vrsti hibernacije, također se može dosta pametnije pripremiti ukoliko je prethodno postavljeni cilj izgradnja i održavanje što bolje i mišićavije tjelesne figure. U tom periodu je najbolje unijeti neku vrstu proteina koja se sporije razgrađuje, a tipični primjer bi bio protein kazein. Inače prirodni izvor te vrste proteina jeste mlijeko i mliječni proizvodi, pa zbog toga mladi sir, grčki jogurt i slične namirnice predstavljaju perfektnu hranu za pred odlazak na spavanje. (body.ba)