Kako do mišićne mase?

Svi oni koji imaju zacrtan cilj povećanja mišićne mase, osim drastičnog povećanja unosa kalorija i konzumiranja hrane bogate kako proteinima, tako i ugljikohidratima i mastima, trebali bi promijeniti pristup i samim treninzima, ako se već od ranije ne vježba na takav način.

U prvom redu se misli na baziranje na složene vježbe, koje aktiviraju veći broj mišićnih grupa i tako efikasnije potiču rast. Izlažući ih većim opterećenjima, izaziva se i značajnija hipertrofija, a baš to je preduslov rasta i napretka.

Zbog toga, tokom procesa povećanja mišićne mase, ove četiri vježbe nikako ne bi trebale biti izbačene iz trening plana.

Mrtvo dizanje

Ova mnogima zastrašujuća vježba se nalazi na prvom mjestu, i to s razlogom. U njenom izvođenju učestvuju skoro svi mišići tijela, što je čini vjerovatno i najefikasnijom. Što se više mišića aktivira, veće je i lučenje testosterona i hormona rasta, pa postaje još jasnije zbog čega ovu vježbu ne treba izbjegavati.

Čučanj

Nakon mrtvog dizanja, vježba koja aktivira najviše mišićnih grupa je čučanj. Osim kvadricepsa koji su ionako jedna od najvećih mišićnih partija, u radu učestvuju i druge velike mišićne grupe poput gluteusa, a zbog stabilnosti aktivni su i mišići jezgre.

Veslanje

Mišići leđa površinski zauzimaju najveći dio ljudskog tijela, pa o važnosti njihovog kvalitetnog vježbanja ne treba previše pričati. Veslanje je uz podizanje na vratilu daleko najefikasnija vježba za leđa, a u izvođenju svakog ponavljanja veliku ulogu imaju i ruke.

Barpi

Barpi vježba predstavlja jednu od najboljih aerobnih vježbi koje je općenito moguće izvoditi. Sastoji se od kombinacije čučnjeva, skokova i sklekova, što znači da praktično cijelo tijelo učestvuje u radu i veoma, veoma brzo topi kalorije. Naučno je dokazano da dodavanje takve vrste aerobnih vježbi treningu sa težinama, još više aktivira napredak i povećanje mišićne mase.