Kako izbjeći debljanje od alkohola?

Kada je riječ o mršanju, održavanju normalne tjelesne težine i izbjegavanju dobitka suvišnih kilograma, pored hrane i pića veliku ulogu, zbog kaloričnosti, igra i izbjegavanje alkohola.

Alkoholna pića znaju biti itekako kalorična. Ugljikohidrati i proteini imaju četiri kalorije po gramu, dok masti imaju devet. Alkohol ima sedam kalorija po gramu i procesiran je drugačije od ostalih makronutrijenata koje poznajemo (ugljikohidrati, proteini, masti).

Ukoliko ste ozbiljni u namjeri da smršate, onda je najbolje da alkohol izbjegavate u potpunosti. Ipak, ukoliko nastojite zadržati svoju tjelesnu težinu, a ponekad si i priuštiti poneko piće, onda obratite pažnju na sljedeće:

Izbjegavajte prejedanje

Ovo je veoma važno: nemojte jesti kada ste pijani. Ili, ako to radite, izbjegavajte masne hamburgere i slično te se radije odlučite za neku zdraviju varijantu.

Razlog zbog kojeg se ljudi koji često piju debljaju je uglavnom činjenica što mnogo jedu dok su pijani, jer tada nisu u stanju racionalno sagledati količinu hrane koju unesu. Jedno piće u prosjeku ima 100 kalorija, a ukoliko ih popijete nekoliko i svom dnevnom unosu kalorija dodate i taj zbir – računica je jasna.

Kako biste izbjegli prejedanje nakon alkohola, potrudite se da jedete prije nego počnete piti.

Birajte pića koja sadrže manje šećera

Slatka pića kao što je margarita npr. imaju dvostruko ili tri puta više šećera i kalorija od tekile npr. Umjesto slatkih koktela, radije izaberite “čista” pića poput votke, crnog ili bijelog vina, piva ili šampanjca.

Kako alkohol potpomaže debljanje?

Tajna izbjegavanje debljanja je umjerenost u svemu, pa tako i u alkoholu. Kombinacija alkohola i visokokaloričnog jela je opasna jer sam alkohol potiče apetit. Nadalje, sam alkohol iz pića se u tijelu razlaže u acetat kojega tijelo prije troši nego ostale kalorije – zbog te ostale kalorije skladišti na najkritičnijim mjestima. Alkohol se prvi probavlja. Dugoročno gledano, dakle, da, previše alkohola vas deblja.

Šta je standardna mjera alkoholnog pića koja se najčešće spominje u studijama?

1,5 unca ili 0, 44 decilitra pića s najmanje 40 posto udjela alkohola – gin, votka, viski, rum…
5 unca ili 1,47 decilitara vina
12 unca ili 3,54 decilitra klasičnog piva (5,2-5,4 posto alkohola)

Sljedećeg dana jedite zdravo

Nakon pijanstva dolazi mamurluk, a sa njim i potreba da ležite na kauču čitav dan uz brzu hranu i spavanje. Bez obzira na to koliko to teško bilo, natjerajte se da ujutro izađete vani u šetnju ili na trčanje. Pijte dosta vode, jedite dosta povrća i voća kojima ćete nadoknaditi sve nutrijente koje ste svom organizmu uskratili noć ranije.

Budite umjereni

Baš kao i u svemu u životu, ključna stvar kada je u pitanju alkohol je umjerenost. Američki institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizma savjetuje da bi se muškarci trebali držati količine od maksimalno 14 pića sedmično.