Kako izgraditi mišićnu masu: Top 5 savjeta

Izgradnja mišićne mase je jedan od dva najčešća fitness cilja čije dostizanje pravi probleme većini vježbača u teretanama.

U praksi se radi o istom nizu grešaka koje svi prave, a čije shvatanje vrlo brzo može pokrenuti proces u pravom smjeru.  Zbog toga,  pet savjeta o tome kako izgraditi mišićnu masu ima posebno veliku važnost. Navest ćemo ih redom.

1. Razviti dobre prehrambene navike

Mnogi ljudi misle da je sam polazak u teretanu i redovno žestoko vježbanje s tegovima sve potrebno što na kraju vodi do izgleda Arnolda Schwarzeneggera iz najboljih dana. Zapravo je pored jakih treninga osnovni uslov razvijanje dobrih navika ishrane. Naučiti se kako jesti funkcionalno i da se hrana prvenstveno treba gledati prema sastavu, a tek onda prema ukusu, prvi su veliki koraci na putu ka impresivnoj tjelesnoj građi.

2. Prestati ovisiti o suplementima

Suplement šopove laici smatraju prodavnica čiji proizvodi prave mišićave zvijeri od svakoga ko uđe u njih i kupi neku od velikih kanti s prahovima. Kada se sa željom da i sami napreduju usude da uđu u neku od tih prodavnica i kupe svoje prve suplemente, tek tada počinju shvatati da se ni s njima ne raste na način kako su to mislili. Suplementi su dodaci ishrani i nikada neće biti ono što je čvrsta hrana, samo što ih je neuporedivo lakše konzumirati od “prave” hrane. Tek kada vježbač shvati da se ne treba oslanjati na same suplemente, te da ih koristi samo onda kada nema ni vremena ni mogućnosti da unosi čvrstu hranu, tada će i krenuti pravi prirast mišićne mase.

3. Shvatiti šta predstavlja kalorijski suficit

Bez kalorijskog suficita nema povećanja mase, a upravo računanje unosa kalorija pruža mogućnost matematički relativno tačnog proračuna promjene tjelesne mase. Kalorijski suficit je jednostavno unos većeg broja kalorija od onoga kojeg organizam troši tokom dana na vitalne funkcije, kretanje i vježbanje. Kada se održava kroz određeni vremenski period, kalorijski suficit vodi izravno do povećanja tjelesene, pa tako i same mišićne mase.

4. Fokusirati se na stalni napredak tokom vježbanja

Treninzima u teretani treba pristupiti kao sportu i nadmetanju sa samim sobom, tako da iz treninga u trening postoji težnja ka pomicanju sopstvenih rekorda. Veće radne kilaže, veći broj ponavljanja i serija, uvijek su znak povećanja snage, a veća snaga vodi direktno ka povećanju mišićne mase.

5. Strpiti se i opustiti

Ako je ishrana dobro posložena i ako su treninzi kvalitetni, tada ne ostaje prostor za brigu i nerviranje – rezultati će jednostavno morati doći. Vrlo je važno pomoći sebi strpljenjem, jer proces izgradnje mišićne mase svakako je put zasnovan na konstantnosti i čvrstoj disciplini.