Kako kontrolisati glad: Savjeti stručnjaka

Devet njih je posebno značajno i naučno dokazano, pa ukoliko želite naučiti kontrolisati glad, obratite pažnju na sljedeće.

1. San

Manjak sna aktivira želju za hranom, tako da obavezno treba sebi osigurati optimalnih 7 do 8 sati sna svakoga dana.

2. Kafa

Ispijanje kafe ne uređuje samo krvni pritisak i povećava mentalni fokus. Crna kafa dokazano suzbija glad.

3. Mineralna voda

Ispijanjem mineralne vode, u organizam se unose i dobro znani mjehurići zraka, a upravo oni u želucu daju dojam punijeg stomaka nego što jeste.

4. Začini

Začinjena hrana aktivira sva osjetila na jeziku, a mozak biva zaposlen interesantnom aktivnošću raspoznavanja okusa. Sve to skreće pažnju sa osjećaja gladi i suzbija je.

5. Voće i povrće

Vlakna i mnogo tečnosti u voću, omogućavaju prilično brzo zasićenje. Najbolje od svega je to što se radi o veoma malom broju kalorija.

6. Vlakna

Vlakna generalno su posebno važna za postizanje osjećaja sitosti i njegovo održavanje. Cijele sjemenke žitarica su ponajbolji izvori, a tu su svakako i mahunarke, orašasti plodovi i ostalo voće i povrće.

7. Masti

Masti su najkaloričniji makronutrijent koji se dugo vremena probavlja. Zdrave, nezasićena masnoće bi trebale biti nezaobilazan element u obrocima, naravno u pažljivo odmjerenim količinama.

8. Proteini

Proteini imaju sposobnost dugog održavanja osjećaja sitosti, pa bi se svakako trebali naći u svakom obroku. Glad se najbolje suzbija kada u obrocima ima 20 do 30 grama proteina.

9. Razvoj mišića

Što više mišića na tijelu ima, to je brže i veće sagorijevanje kalorija. Razvijanjem mišića se tako najmudrije utiče na dobru tjelesnu formu i s tog aspekta. (body.ba)