Kako održavati mišiće i idealnu težinu tokom dužeg vremenskog perioda?

Jednom kada se dostigne nivo na kom se s pravom može reći da se dugogodišnji trud u teretani isplatio, postavlja se pitanje kako kasnije, dugoročno održati mišiće i idealnu tjelesnu masu.

Odgovor se krije unutar životnog stila i prvenstveno četiri stvari koje je potrebno održavati svakodnevno, a rezultat toga je upravo ono što svi žele – tjelesna struktura i mišićna masa koja neće otići u nepovrat. Radi se o sljedećim stvarima, odnosno koracima sigurnog održavanja mišića na duge staze.

Održavanje snage kroz jednake radne težine i volumen treninga

Snaga mišića se direktno oslikava i na njihovu masu, napredak, ali i održavanje tokom dužeg vremenskog perioda. Kada vježbač uprkos dostizanju dugo željenih ciljeva nastavi vježbati na takvom nivou da i dalje na svim vježbama diže barem slične težine, tu već nestaje strah od gubitka mišića. Njihova forma naizgled može biti nešto slabija, ali sve dok imaju istu onu snagu, generalno je i masa manje-više održana.

Okosnica treninga u složenim vježbama

Treninzi s ciljem dugoročnog održavanja mišićne mase, morali bi biti temeljeni na najtežim složenim vježbama s kojima se odjednom aktivira što je moguće veći broj mišića. Smatra se da 80 posto vježbi na svakom treningu trebaju biti upravo složene vježbe.

Unos proteina koji ne pada ispod 1g po kg tjelesne mase

Unos proteina je ključan za održavanje mišićne mase, jer ukoliko organizam ne dobija dovoljan redovni priliv ovog makronutrijenta, jednostavno će pokrenuti proces katabolizma čiji je rezultat gubitak samih mišića. Smatra se da za napredovanje i razvoj mišića unos proteina treba iznositi minimalno 1,5 gram po kilogramu tjelesne mase, dok je za održavanje iste dovoljan i unos 1 grama proteina svakoga dana.

Izbjegavanje stresa

Stres je veliki neprijatelj održivosti mišićne mase, budući da jedan od efekata hormona kortizola koji se luči u stresnim situacijama, upravo vodi do katabolizma. Izbjegavanje stresnih situacija i redovno opuštanje, ne samo da će omogućiti spas teško izgrađenih mišića i idealne tjelesne kompozicije, već i samog zdravlja.