Kako se riješiti viška kože nakon gubitka kilograma?

Gubitak kilograma za mnoge je veliki problem s kojim se suočavaju, a oni najuporniji i najpredaniji ostvarenju toga cilja, sigurno će to i uspjeti.

No, ono o čemu se rijetko govori nakon gubitka velike količine viška kilograma jest višak kože koji ostaje na tijelu, primarno na grudima i trbuhu, te koji se vrlo teško može potpuno povući.

Kad govorimo o pretilosti, elastičnost kože značajno ovisi i o vremenu koliko je osoba bila pretila. Naime, puno je manja vjerojatnost da će se koža povući kod osoba koje su cijeloga života bile pretile.

Evo nekoliko savjeta kako smanjiti nakupine viška kože koji vise na tijelu:

Pokušajte polako gubiti kilograme

Sve brze dijete u kojima se u jako kratkom periodu izgubi puno kilograma, znače istovremeno i gubitak masti i gubitak mišićnog tkiva. Rezultat toga je velika količina opuštene kože koja je izgubila podržavajuću mišićnu strukturu koja drži kožu na tijelu te tjelesnu mast koja razvlači kožu.

Pokušavajte održavati gubitak od oko 1 kilogram sedmično kako bi se koža mogla prilagoditi tom topljenju masnog tkiva te kako biste što bolje očuvali mišiće.

Unosite dovoljno tekućine

Voda je ključna komponenta u održavanju elastičnosti kože. Iz tekućine i hrane, prosječna osoba bi trebala dnevno unijeti barem 2 litre tekućine.

Povećajte mišićnu masu

Izgradnja mišićne mase je jako dobar način kako možete zategnuti nakupljen višak kože, nakon izgubljenih puno kilograma. Naime, ispod kože se nalaze dvije vrste tkiva: masnoća i mišići, i oba imaju isti zadatak održavaju kožu zategnutom i sprječavaju opuštanje.

Izgradnja mišićne mase je rješenje jer se povećanjem mišićnog tkiva “popunjavaju” praznine na kojima je prije bilo masno tkivo čime se dobiva zategnutiji, popunjeniji i zdraviji izgled. Ovaj savjet se preporučuje i onima koji su već izgubili veće količine viška kilograma, ali i onima koji tek kreću s dijetom, a cilj je topljenje viška masnog tkiva. Naime, cilj je uvijek topljenje masnog tkiva, ali očuvanje mišića.

Poboljšajte elastičnost kože

Ako vam koža izgubi elastičnost, sposobnost da se širi i skuplja prema potrebama, ne može se, nakon gubitka viška kilograma, vratiti u primjereno stanje. Ovo se prirodno događa sa starenjem kože, ali u slučajevima gubitka velike količine viška kilograma, prisutno je u svim dobnim skupinama. No, postoje životne navike koje utječu na elastičnost kože pa je moguće poboljšati je slijedeći ove savjete:

Prestanite pušiti

Ako dosad niste imali razlog da prestanete pušiti, onda je ovo pravi trenutak! Studija koju su proveli istraživači s International Association of Ecologic Dermatology, a tijekom koje su analizirali kožu ispitanika pušača, pokazala je da pušači imaju u prosjeku 9 godina stariju kožu od svoje biološke dobi.

Jedite dovoljno proteina

Naučnici su potvrdili korelaciju između unosa proteina i mladosti kože i zdravlja. Hrana s niskim udjelom proteina povezana je s lošijom kvalitetom kože i češćim kožnim problemima i bolestima, od slučajeva prehrane bogate proteinima. Posebno je to vidljivo tijekom držanja dijete: visokoproteinska dijeta smanjuje bore, isušenu kožu i oštećenja na koži u obliku pjega, i drugih atrofija.

Jedite voće i povrće

Tijelu je potreban širok spektar vitamina i minerala kako bi se održali milijuni bioloških procesa koji nas drže živima i zdravima. Unos dovoljne količine voća i povrća svakoga dana jedini je siguran način da se tijelo opskrbi svim potrebnim mikronutrijentima.

Kad se govori o posebnostima kože, niz je studija pokazao da redovan unos voća i povrća značajno pozitivno utječe na zdravlje i mladolikost kože.

Unosite riblje ulje

Među nizom zdravstvenih prednosti koje ima riblje ulje nalazi se i poboljšanje u elastičnosti kože, a značajna poboljšanja vidljiva su već nakon 3 mjeseca redovnog uzimanja ribljeg ulja. Visokokvalitetno riblje ulje je jedan od najboljih dodataka prehrani pa svakako razmotrite kupnju upravo kvalitetnog ulja, ne samo radi zdravlja kože, već i svih drugih njegovih benefita. (fitness.com.hr)