Kakva je razlika između bijelih i smeđih jaja?

Vrlo vjerovatno ste pitali kakva je razlika između jaja čija je oljupina potpuno bijele i smeđe-narandžaste boje. Zašto se toliko razlikuju, koja je kvalitetnija vrsta i kakve kokoške uopšte nose jedna, a kakve druga jaja?

Ova interesantna i naizgled vrlo velika razlika stoljećima je intrigirala je i same naučnike koji su do detalja istražili razlike i uzroke njihovog nastanka.

Prvo što treba naglasiti jeste da boja perja samih kokoški nosilja nema nikakve veze sa bojom oljupine jaja, tako tamnije kokoške sasvim normalno nose bijela jaja i obratno. Ono u čemu se razlika ogleda, a vezano je za izgled samih kokoški, jeste boja njihovih ušnih školjki. Tako one sa bijelim ušnim školjkama koje se inače nalaze iza i malo ispod očiju, legu jaja bijele boje. One sa smeđim ili crvenim ušnim školjkama, legu jaja dosta češće smeđe boje i to je sva razlika.

Gledano na sam sastav sadržaja jaja, razlike su toliko male da su zanemarive. Tako jaja iste prosječne veličine u obje boje u sastavu nose:

– 6g proteina

– 5g masti

– 180mg holesterola

– 75mg natrija

Na tržištu su nešto zastupljenija smeđa jaja zbog vjerovanja ljudi da su zdravija, a zbog toga su nerijetko i skuplja. S druge strane, nauka je dakle izričita i tvrdi da razlike nema, pa bi taj stav trebalo i prihvatiti.