Koliki je unos soli dovoljan našem organizmu?

So je potrebna za ljudski organizam i nikako se ne bi smjela u potpunosti eliminisati. Natrij je važan za kontrakciju mišića, živce, te za kontrolisanje balansa tečnosti u organizmu, zajedno sa elektrolitima kakav je fosfor. Međutim, postoje ljudi koji so dodaju u svaku hranu i zaista pretjeruju s tim.

Da se ne radi o nimalo naivnoj stvari, govori i činjenica da se cijeli niz zdravstvenih problema krije upravo iza prevelikog unosa soli u organizam. U nastavku pročitajte na šta prevelike količine soli posebno utiču.

Prekoračenje unosa preporučene količine natrija tokom dana, vodi do povećanja rizika od kardiovaskularnih oboljenja kod odraslih. Povećano konzumiranje soli povezano je sa rizikom od srčanog i moždanog udara, a tome u prilog govori i primjer iz Južne Afrike. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da ti stanovnici unose najviše soli sa oko 8,5 grama dnevno, dok je preporučena doza 5 grama. Upravo to je po njihovom mišljenju vodeći uzrok srčanih i moždanih udara.

Velike količine natrija u organizmu nastale uslijed preobilnog soljenja hrane, prema istraživanjima, utiču na mozak šteteći kognitivnim funkcijama starijih osoba.

Oticanje koljena, stopala ili ruku može biti izazvano upravo visokim nivoom natrija u organizmu. Radi se o tome da so tj. natrij zadržava vodu u organizmu, a ovaj problem ovisno o nivou ozbiljnosti rješava se ili promjenom načina ishrane ili propisivanjem lijekova.

Korištenje previše soli tokom jednog perioda može naviknuti i otupiti osjetila, tako da više ne mogu registrovati koliko soli se stvarno konzumira.

Bubrezi pomažu uklanjanju štetnih sastojaka, prave balans tečnosti i kontrolišu produkciju crvenih krvnih zrnca u tijelu. Međutim, obilan unos soli kombinovan sa visokim krvnim pritiskom, može biti smrtonosan za bubrege reducirajući njihovu sposobnost da filtrira neželjene toksine.

Jedenje slane hrane može dovesti do osjećaja nadutosti, a radi se upravo o spomenutom efektu zadržavanja vode u organizmu za koji je odgovoran natrij. Zato je uvijek pametnije dobro pročitati sastav hrane prije kupovine, te koristiti manje soli. Ako je problem siromašan okus, bolja opcija je dodavanje više biljnih začina.