Koliko trebate vježbati u zavisnosti od vaših godina?

Zdravstveni stručnjaci su uparili različite vježbe koje bi trebale odgovarati vašem uzrastu. Osim što ćete preokrenuti vašu neaktivnost ako počnete vježbati, određene vrste treninga mogu biti izrazito korisne za vaše zdravlje.

Dvadesete

Iako je ovo decenija kada možete “puniti” vaše tijelo smećem i još uvijek dobro funkcionisati, ovako gubite vrijeme i nećete izgraditi vašu fitnes bazu. Snaga mišića koju izgradite u 20-im godinama može ostati s vama u starosti. Vaš cilj treba biti vježbanje tri puta sedmično s najmanje osam ponavljanja. Aktivnosti kao što su čučnjevi, dizanje tegova i sklekovi su odlične vježbe za svaki dan.

Tridesete

Preobrazite svoj sportski program. Ako ste u dvadesetim bili izuzetno dobri u određenoj vrsti treninga, onda s 30 pokušajte nešto novo. Ovo je važno jer će samo jedan sport, ili jedna vrsta vježbi, preopteretiti određene dijelove tijela, a druge zanemariti. Na primjer, plivači kasnije mogu imati probleme s držanjem, bez obzira na to koliko vježbaju u bazenu. Vježbe za vaše 30-te bi trebale kombinovati jačanje gornjeg i donjeg dijela tijela. Probajte s biciklizmom, trčanjem, plivanjem, jogom, plesom i zapamtite da je istezanje prije vježbanja izrazito bitno.

Četrdesete

Prema određenim istraživanjima, vaše četrdesete su period kada možete sačuvati snagu i boriti se protiv masnoća u stomaku. Iako mnogi ljudi prestaju s dizanjem utega u svojim 40-im godinama, to je zapravo period kada trebaju da povećaju iznos i intenzitet rada. Snaga mišića pada i kod muškaraca i kod žena. Održavanje mišićnog tkiva i brzine metabolizma će vam pomoći da sagorijevate kalorije, a masnoća će nestati. Redovno vježbanje će vam pomoći u borbi protiv stresa, koji vaši hormone zadržavaju u ranijim godinama.

Pedesete

Bolovi su neizbježni sa starenjem, ali možete prilagoditi vaš program vježbanja oko njih. Dakle, ako imate bolna koljena, trčanje zamijenite plivanjem. Pilates, joga i aerobik su najbolje vrste treninga za ljude u 50-im godinama. Pilates će vam najbolje pomoći da povratite snagu, i da zaustavite da se vaša leđa zakrive prema dolje. Istraživači preporučuju 30 minuta aerobika, pet puta sedmično. Nema potrebe za pretjerivanjem na ovim treninzima. Aerobik je podjednako efikasan u 50-im godinama i može poslužiti kao umjerena vježba za izbjegavanje ekstremnog umora i bola u mišićima.

Šezdesete

Nastavak redovnog vježbanja će pomoći sa hroničnim stanjima poput dijabetesa i srčanih bolesti. Veća tjelesna snaga smanjit će rizik od frakture kuka. Zumba i aerobik u vodi će vam pomoći da se fokusirate i na gornji i na donji dio tijela.

Sedamdesete

Od 70-ih godina pa nadalje, izbjegavajte naporne treninge, ali nastavite biti aktivni. Istraživači preporučuju da radite lagane vježbe na stolici. Dizanje nogu, aerobik, istezanje i povremena šetnja su odličan način da ostanete aktivni.