Kondicioni trener Nedim Musić savjetuje kada je pravo vrijeme da počnete vježbati!

Moderno tehnološko doba donijelo je sa sobom niz prednosti i olakšalo život čovjeku. No, s druge strane, koliko god smo napredovali ima područja gdje nazadujemo, a najčešće ispašta naše fizičko zdravlje. Veliki broj sati pred kompjuterom, televizijom, za laptopima, tabletima, uz telefone i slično, slabi naše mišiće, a kod djece ugrožava razvoj, što može imati trajne posljedice po njihovo zdravlje.

Roditelji imaju sve manje vremena, ili bar tako oni vjeruju, pa svaki trenutak koriste kako bi se odmorili nakon posla. Kako bi njihovo dijete bilo sretno i zadovoljno, oni mu kupuju najnoviji telefon, laptop, igrice, samim tim oni su kupili privatnu ‘dadilju’ koja će o njihovom djetetu voditi brigu (skinuti dijete sa leđa) najmanje 2-3 sata dnevno. Ali šta ta ‘dadilja’ radi? Hipokinezija je nedostatak fizičke aktivnosti, a poznato je da je fizička aktivnost ta koja razvija mišiće. Provodeći vrijeme ispred displeja, pogleda fokusiranog na mali ekran, te prstima koji u tim trenucima poznaju samo jedan pokret, javlja se hipokinezija mlađeg uzrasta. Dijete čiji mišići nemaju podražaj brzo postaje deformisano. Doći će vrijeme ubrzanog razvoja, gdje, ionako već slabi mišići, neće moći pratiti razvoj kostiju i onda nastaju ozbiljni problemi kao što su kifoza, lordoza, skolioza, X–noge, O–noge, ravna stopala...”, rekao je kondicioni trener Nedim Musić upozoravajući roditelje na njihove savremene metode u odgoju.

Pustite dijete da skače, hoda i vrti se ukrug

Musić ističe da se usmjeravanjem pogleda u displej ili ekran smanjuje perceptivno područje, pogled se fokusira u jednu tačku na udaljenosti od svega nekoliko centimetara od oka, dolazi do glavobolje, zamućenosti vida, dvostruke slike, crvenila i peckanja očiju, a povećava se i mogućnost poremećaja vida. Također, ekstremno fokusiranje pažnje na igrice stvara probleme u svakodnevnim školskim obavezama.

Inteligencija je u velikoj korelaciji sa motorikom. Pokušat ću slikovito i jednostavno objasniti: Ukoliko vaše dijete (govorimo o uzrastu do 12 godina) koristi što raznovrsnije oblike kretanja, utoliko će biti inteligentnije. Skakanjem, penjanjem, okretanjem oko svoje ose, čuvanjem ravnoteže, hvatanjem, bacanjem, padanjem, skijanjem, klizanjem, vožnjom bicikla…, stvaraju se nove sinapse (veze između nervnih ćelija u mozgu od kojih zavise intelektualne sposobnosti). Što je veći broj sinapsi veće su intelektualne sposobnosti. Posebnu ulogu ima fina motorika – prsti. Veliki značaj je koordinacija između oka i prstiju šake. Neka se vaša djeca igraju plastelinom, glinom, neka vežu čvorove, kidaju novine na sitne komadiće (iako to često i sami rade jer je to prirodni podražaj – to je normalno), neka mijes tijesto kako bi se razvila fina motorika”, rekao je Musić.

Djeca od tri godine mogu raditi vježbe

Ovaj mladi kondicioni trener ističe kako roditelji s naših prostora griješe time što djeci brane da skaču, okreću se i penju. Kaže kako “vjetar u leđa” djeci trebaju dati time što će ih izvesti u park, šumu, igralište i provesti vrijeme s njima vježbajući.

Dijete će biti presretno, prije svega što mu pružate potrebnu pažnju i ljubav. Ukoliko ste umorni i baš nemate vremena, upišite dijete u univerzalnu školu sporta (provjerenu), gdje će proći sve prirodne oblike kretanja. Ono će se osjećati sigurnije, porast će mu samopouzdanje, neće biti inferiorno u društvu, proći će proces socijalizacije“, kazao je Musić.

Djeca već od treće godine mogu raditi vježbe za jačanje muskulature, tako da roditelji mogu upisati svoje mališane u univerzalne škole sporta kroz koje će proći sve oblike kretanja i vježbe kako ne bi došlo do deformiteta.

Želeći da im dijete što ranije prohoda, roditelji kupuju razna pomagala, hodalicu, dubak i slično, što kasnije također ostavlja posljedice jer se razvijaju pogrešni mišići (hodanje na prstima, O-noge…). Pustite djecu da pužu jer je to prirodno, a sve što je prirodno to je i zdravo. Postoji jedna vrsta ljudi koja nažalost želi da njihovo dijete postane novi Džeko, Teletović, Đoković, iako njihovo dijete nije predisponirano za neki sport koji roditelj želi. Tjeraju djecu na treninge sporta koji dijete ne voli da bi se roditelju ostvario san“, rekao je Musić.

Zdravstveni problemi nisu prepreka

Ukoliko vaše dijete ima neki zdravstveni problem i ne može trenirati određenu vrstu sporta, tu nije kraj.

Ne postoji bolest niti invaliditet zbog kojeg se dijete treba isključiti iz tjelesne vježbe. Naprotiv, ovisno o tome o kojoj bolesti je riječ, tjelesno vježbanje treba prilagoditi djetetu. Roditelj treba sa djetetom ići u sportsku medicinu ili sportski klub (sa renomeom) i konsultovati se sa ljekarom ili sportskim radnikom. Djeci treba pružiti priliku da probaju sve ono što je dobro za njih“, istakao je Musić.

Najkritičnija dob za stvaranje deformacija čije se posljedice mogu osjećati do kraja života jesu predškolska i školska. Zbog toga, dragi roditelji, obratite pažnju na svoju djecu. Manje igrica i kompjutera, a više vesele igre i zdrave vježbe.

Text by: www.klix.ba