Najbolja eterična ulja: Pomažu u borbi protiv akni, bora i masne kože

Eterična ulja su koncentrirana tečnost destilirana iz biljaka, kao što je to ulje čajevca, ulje sandalovine ili ulje od ruže. Eterična ulja se inače lako isparljiva, što znači da lako ispare.

Većina kozmetičkih proizvoda kombinuju eterična ulja sa drugim baznim uljima. Bazna ulja, kao što je to kokosovo ulje, ulje avokada ili ulje jojobe se koriste kako bi razblažili eterična ulja i spriječili ih od isparavanja, te da se koriste u kozmetici, a da pri tome ne izgube svoja korisna svojstva. Također se nazivaju nosačko ulje zato što nosi esencijalno ulje na kožu.

Kako biste pravilno koristili ulja za njegu lica potrebno vam je znati s kojim drugim uljima možemo miješati eterična ulja. Ukoliko ne kombinujete dobro obje vrste ulja ovisno o vašoj koži i potrebi vaše kože, možete izazvati kontraefekt.

Ukoliko ste malo zbunjeni, ne brinite, u nastavku body.ba vam predstavlja koja su ulja potrebna svakoj vrsti kože.

Čajevac za kožu s aknama

Iako kokosovo ulje pruža mnoge pogodnosti, nije preporučeno koži s aknama. Kokosovo ulje ima veoma hidratizirajući efekt, međutim kod kože koja ima akne može dovesti do zatvaranja pora, što nije poželjno kod ove vrste kože. Tako da ako i dalje tražite najbolje ulje za kožu s aknama, savjetujemo vam čajevac, koji djeluje antibakterijski.

Ukoliko se borite s aknama možete dodati čajevac direktno na kožu ili u svoj svakodnevni tonik. Čajevac je odličan način da nježno liječite akne ili druge bakterijske bolesti.

Tamjanovo ulje za zrelu kožu

Tamjanovo ulje je dobro kada je u pitanju regulacija stvaranja ulja na koži i revitalizacija kožnih ćelija. Ukoliko primijetite da je vaša kože sklona borama ili da gubi elastičnost, onda je najbolje rješenje za vas tamjanovo ulje.

Možete miješati tamjanovo ulje sa arganovim uljem koji će djelovati kao baza. Arganovo ulje sadrži mnogo antioksidanata i vitamina E koji smanjuje bore. Razni serumi koji koriste mješavinu oba ulja pružaju koži elastičnost i hidratizaciju.

Ylang ylang ulje za masnu kožu

Vjerovatno mislite da je nemoguće tretirati masnu kožu s uljima. Međutim to je moguće i čini prava čuda. Ylang ylang eterično ulje kontroliše stvaranje masnoće na licu, pored toga ima izvrstan miris. Ukoliko je vaša koža suha tokom zime, a preko ljeta proizvodi višak masnoće, ylang ylang ulje će umjeriti stvaranje ulja na koži.

Možete kombinovati ovo eterično ulje sa bademovim uljem. Bademovo ulje nije toliko teško i lako se upija u kožu.