Najzdravija hrana koju trebate konzumirati svakodnevno

Zdrava ishrana je ključ dugog života. Ako ste osoba koja ne vodi dovoljno računa o tome šta unosi u tijelo, možda je vrijeme da to promijenite.

Konzumiranje nezdravih i prerađenih namirnica može ostaviti loše posljedice na vaše tijelo i zdravlje. S druge strane, ishrana koja se sastoji od zdravih namirnica bogatih proteinima, mastima, ugljikohidratima i zdravim hranjivim sastojcima, može biti pravi saveznik dugog i sretnog života. Ako želite poraditi na vašoj ishrani, ali jednostavno niste sigurni odakle početi, Body.ba vam u nastavku navodi 8 namirnica koje će vam zasigurno donijeti rezultate koje priželjkujete:

Borovnice

Ovo supervoće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidans i izuzetno je koristan za jačanje krvnih žila. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalija, kalcija i željeza. Lako ih možete dodati zdravom obroku, ili možete u njima uživati samostalno. Pripremite zdravi sladoled od vanilije ili jogurt, te prelijte ovim zdravim voćem.

Leća

Leća se ubraja u grupu mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljikohidrata. Leća se odlično slaže s paradajzom, lukom, češnjakom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem te ovčjim i kozjim sirevima pa napravite ukusno varivo ili je dodajte kao prilog mesu.

Gljive

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamjena za crveno meso. Gljive regulišu razinu estrogena kod žena, te štite od raka dojke. Možete birati između različitih vrsta, a skoro svaka sorta ima neke beneficije zbog kojih ćete uživati u svim koristima ove nevjerovatne namirnice.

Ječam

Žitarica bogata vlaknima je pravi borac protiv povišenog holesterola te vrlo korisna za regulaciju probave. Skuhajte ječam i grah, dodajte koje god vam povrće padne na pamet i dobili ste ukusno varivo. Ako želite poboljšati okus, jednostavno u vaš obrok dodajte neke od vaših omiljenih začina.

Kvinoja

Kvinoja nije žitarica već sjemenka biljke koja je srodna špinatu. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijem i željezom te pruža tijelu energiju. S obzirom na to da je kvinoja prilog koji paše uz sva jela, pripremite je umjesto riže i tjestenine. Izvrstan je dodatak kuhanom povrću i piletini s roštilja.

Orasi

Nevjerojatna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i reguliraju dobar holesterol. Kako biste iz ove namirnice izvukli samo najzdravije, nije potrebna nikakva priprema. Pomiješajte šaku oraha, suhih smokvi i drugog orašastog ploda po želji i dobili ste energetsku bombu koju možete konzumirati umjesto deserta ili između obroka kao zdravu grickalicu.

Integralna tjestenina

Najzdraviji oblik tjestenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Cjelovite žitarice vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu. Prepržite malo bijelog luka i dodajte tunu u maslinovom ulju, kukuruz i sjeckani paradajz. Umak poslužite s parmezanom uz integralno tijesto.

Puter od kikirikija ili badema

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Srećom, puter možete i sami napraviti. Miksajte 2 šoljice prženog kikirikija ili badema, jednu i pol kašiku ulja, pola kašike smeđeg šećera i prstohvat soli. Ako volite smeđi puter, možete dodati i malo meda. Ovo će povećati slatkoću vašeg putera.