Navike koje uništavaju sav trud u teretani

Iako se držite pravila, trenirate jako i jedete dobro, odnosno trudite se unositi dovoljne količine proteina u organizam, i osiguravati tako dovoljno goriva svojim mišićima, postoje određene stvari koje potpuno neočekivano kvare i sputavaju napredak. Radi se o tri, na prvi pogled, nevažna elementa, a koji itekako imaju veliki uticaj kroz procese u tijelu.

Kasni zalogaji

Većina bodybuildera se vodi mišljenjem o “noćnom katabolizmu”, koji ih vodi ka gubljenju mišića dok spavaju. Baš zbog toga, oni izazivaju to da unutrašnji organi imaju ogroman dio posla da odrade do buđenja, onemogućujući tako i njima zasluženi odmor, te trošeći energiju na njihov rad čak i tokom sna.

Zaista, postoji par jednostavnih namirnica koje su preporučene za konzumiranje prije spavanja, misleći prvenstveno na one sa najčišćim proteinom koji ne treba puno razlagati, dok sve ostale nikako ne bi trebalo jesti barem dva sata prije spavanja. Interesantno je da lučenje, za bildere dragocjenog, hornoma rasta također biva sputano tokom sna, ukoliko organizam mora lučiti inzulin i druge supstance tokom procesa varenja složenije hrane, a posebno one bogate ugljikohidratima.

“Junk” hrana za doručak

Početak dana i vrijeme u kom je organizam spreman za prvu dopunu goriva, nikako nije period u kom bi trebalo jesti nekvalitetnu hranu. Jednostavno svako treba probati na sebi, kako se osjeća tokom dana kada ujutro prvo pojede hrenovke i lisnato tijesto, te kada drugoga jutra pojede zobene pahuljice sa dvije mjerice čistog whey proteina. Taj osjećaj drastične razlike u energiji i raspoloženju sasvim će biti dovoljan pokazatelj tačnosti preporuke da “junk” hranom nikako ne treba započinjati dan.

Nekvalitetan san

Neuređen i nekvalitetan san, razlog je nazatka u brojnim poljima života. Isto tako, u uskoj je vezi i sa sputavanjem na putu do dobre tjelesne forme. Tokom sna, tijelo se regeneriše, hormoni otpuštaju, i oporavkom popucanih mišićnih vlakana sami mišići rastu. Preskakanjem, skraćivanjem i pomicanjem perioda odmora i spavanja, samim tim se smanjuju i rezultati, piše body.ba.