Od popravljanja raspoloženja do boljeg seksa: Ovo su prednosti redovnog treniranja

Vjerovatno ste svjesni da je vježbanje dobro za vas, ali znate li zapravo koliko dobro? Od popravljanja raspoloženja do boljeg seksa – redovita tjelesna aktivnost doista je blagodat za duh i tijelo.

Prednosti aktivnog načina života – od sprječavanja zdravstvenih tegoba do manje kilograma i boljeg sna – teško je ignorirati. I još bolje – osjećaju ih svi bez obzira na dob, spol ili prijašnju tjelesnu kondiciju.

1. Vježbanje diže raspoloženje

Trebate se ispuhati nakon stresnog dana? Vježbanje u dvorani ili 30 minuta žustre šetnje smirit će vas u kratkom roku. Fizička aktivnost stimulira hemikalije u mozgu zbog kojih se osjećate sretnijima i opuštenijima nego prije početka treniranja. Kada redovito vježbate ne samo da se osjećate bolje nego i izgledate bolje – a to definitivno utiče na samopouzdanje. Redovnim vježbanjem možete spriječiti i depresivna raspoloženja.

2. Vježbanjem se borite protiv hroničnih bolesti

Bojite se kardiovaskularnih bolesti? Želite spriječiti osteoporozu? Rješenje je opet redovita tjelesna aktivnost. Time utičete na održavanje normalne razine krvnog tlaka, a nećete imati problema ni s holesterolom. Vježbanje potiče dobar holesterol, a istovremeno smanjuje trigliceride u organizmu. Zato krv kroz tijelo teče glatko i ne dolazi do začepljenja arterija. Fizički aktivne osobe također su manje skloni dijabetesu tipa 2, osteoporozi i određenim vrstama raka.

3. Vježbanjem do idealne težine

Ako želite skinuti nekoliko kilograma, uobičajeno sjedenje ispred TV-a zamijenite šetnjom. Tako sagorijevate višak kalorija, a što ste aktivniji više ćete kalorija potrošiti. Pritom ne morate odvojiti puno vremena za trening – popnite se stepenicama umjesto liftom, tokom pauze za ručak prošetajte ili tokom TV reklama preskačite uže. Najbolje je ipak odvojiti koliko – toliko vremena i ozbiljno se posvetiti određenom režimu treninga jer će tada rezultati biti najbolji.

4. Vježbanje diže energiju

Umaraju vas najjednostavniji kućanski poslovi ili kupovina namirnica? Nemojte se predati – vježbanjem možete za kratko vrijeme popraviti i olakšati disanje. Fizička aktivnost popravlja kapacitet pluća i organizmu donosi kisik i nutritivne sastojke. Poboljšava cijeli kardiovaskularni sistem, a krv teče bolje kroz žile i srce. Kada srce i pluća rade učinkovito i kvalitetno i vaše tijelo ima više energije i možete više uživati u omiljenim hobijima.

5. Vježbači bolje spavaju

Ako nikako ne možete postići redovit i kvalitetan san, probajte pojačati tjelesnu aktivnost tokom dana. Dobar noćni san potreban je za koncentraciju, produktivnost, a utiče i na raspoloženje. Redovnim vježbanjem postići ćete brže zaspivanje i dublji san, te se nećete toliko često buditi tijekom noći. Ipak, pripazite da ne vježbate netom prije odlaska u krevet jer ćete razbuditi tijelo i tek tada nećete moći zaspati. Vježbanja se radije primite ranije, primjerice ujutro ili ranije popodne i pozdravite se sa neprospavanim noćima.

6. Vježbanje poboljšava seks

Fizička aktivnost pomaže i onima koji su preumorni za seks ili se osjećaju neugodno i neugledno u vlastitom tijelu. Redovitim vježbanjem podižete energiju, osjećate se i izgledate bolje, a sve to utiče na kvalitetu seksualnog života. Vježbanje također vodi žene do bržeg i lakšeg uzbuđivanja, a muškarci vježbači imaju manje problema s postizanjem erekcije nego oni kojima je vježbanje “zadnja rupa na svirali”.

7. Vježbanje je zabavno!

Ako tražite zabavu za cijelu porodicu ili ne znate što bi sa sobom u subotu poslijepodne, rješenje vašeg problema je rekreacija. Vježbanje ne mora biti noćna mora. Upišite se na tečaj plesa, uputite u planinarski izlet ili s djecom u obližni park. Pronađite fizičku aktivnost u kojoj uživate, a ako vam dosadi, potražite nešto novo. Sve dok ste u pokretu, nije važno koju vrstu rekreacije ste odabrali.

(ordinacija.hr)