Ovo su najčešće vrste masaže: Koja vama odgovara?

Ovo su najčešće vrste masaže: 

Sportska masaža – namijenjena je osobama koje se aktivno bave sportom i sportistima. Pokreti prilikom masaže su jači i intenzivniji. Cilj je spriječiti povrede i povećati izdržljivost mišića. Mišići se ciljano istežu čime se povećava njihova elastičnost.

Relaks – najčešći oblik masaže. Masiraju se mišići na cijelom telu, kružnim pokretima i pritiskanjem različitog intenziteta. Masaža je opuštajuća i relaksirajuća.

Parcijalna – vrlo česta masaža kod koje se masira određeni dio tijela- šaka, lice, glava, leđa, ruke, stopala. Vrlo prijatna, opuštajuća sa eventualnim otklanjanjem napetosti i bolova u tom dijelu tijela. Obično traje pola sata.

Aromaterapija – masaža u kojoj se koriste aromatična ulja. Ova masaža je uglavnom opuštajuća i antistres, obično traje 60 minuta.

Anticelulit masaža tretira celulit na zahvaćenih dijelovima. Koriste se specijalni anticelulit gelovi i kreme. Spada u najefikasnije načine za eliminaciju vode, toksina i celulita iz organizma. Potrebno ju je raditi u serijama. To je intenzivna masaža sa jačim pritiskom i masažom zahvaćeng predjela. Moguća je pojava modrica.

Šijacu – japanska vrsta masaže, gde maser pritiska različite akunpukturne tačke na tijelu, a one su odgovorne za funkcionisanje određenog organa. Pritiskanjem tih tačaka poboljšava se protok krvi i energije i tijelo se vraća u ravnotežu. Šijacu masaža odlično djeluje na migrenu, bolove u leđima, umor i stres.

Ajurveda– koristi indijsku medicinu. Otklanja nesanicu, migrenu, opadanje kose, pročišćava cijelio organizam. Može se masirati cijelo tijelo ili parcijalno glava.

Limfna drenaža– tretira cirkulaciju limfe, vensku cirkulaciju i eliminaciju toksina. Odlično kod tretiranja otečenih nogu kao i kod osoba sa poremećenom cirkulacijom. Pritom se eliminišu toksini  i olakšava razmjena toksičnih materija. Putem limfne drenaže se ne tretiraju mišići već se obnavlja tkivna tečnost.

Refleksologija – tip masaže kojom se na stopalu pritiskaju određene tačke kojima se stimulišu organi u tijelu. Vrlo opuštajuća masaža sa poboljšanjem rada organa za varenje, i regulisanjem hormonskog disbalansa, PMS-a, i loše cirkulacije.

Kraljevska – masaža sa 4 ruke, tj.sa dva masera. Dolazi do opuštanja organizma i uspostavljanja balansa .

Mašaža vulkanskim kamenjem – relativno nov tip masaže kod nas. Toplo vulkansko kamenje se raspoređuje po tijelu. Toplota, ali i dodir terapeuta dovode do opuštanja organizma, otklanja se stres, nervoza i nesanica.

Masaža , generalno, treba da vam prija, da bude opuštajuća i relaksirajuća. Obradite pažnju na sljedeće činjenice :

  • Ne upražnjavajte jaku masažu ili bolne pritiske masera. Snažno pritiskanje može biti dobro i prijatno, ali nježni dodiri imaju dugoročniji efekat na vaš organizam;
  • Ne masirajte direktno kosti niti dio oko kostiju koje su bile polomljene;
  • Ne masirajte dio stomaka, pogotovo ako ste trudnica;
  • Ne masirati inficirani dio tijela;
  • Ne davati nestručnim osobama da vas masiraju;
  • Obratite pažnju ukoliko imate neki teži zdravstveni problem. Obavijestite svog masera o tome. (probotanic.com)