Pečeni krompir – odlična zdrava hrana

Razlika između pečenih krompira i prženih krompira je kao – nebo i zemlja. Pržene krompire možete dobiti, na primjer u restoranu brze hrane ili kupiti veliku kesu zamrznutih štapića krompira u prodavnici.

Evo objašnjenja zašto je krompir termički obrađen na ovaj način mnogo zdraviji nego pomfrit. Prženje krompira u dubokom ulju je i razlog raširene predrasude da krompiru nema mjesta na spisku zdrave hrane.

Zašto je to tako?

Ali, prednosti pravog, domaćeg krompira su brojne. Ovako spremljen krompir je među vodećim na spisku hrane po obilju kalijumom, koji neutrališe negativan učinak veće količine natrijuma, odnosno soli i pomaže u održavanju krvnog pritiska. Svakako, ne smijete pretjerati u dodatku soli.

Pečeni krompir2

Osim toga, pečenje neoljuštenog krompira je najbolja solucija, zato što je to idealan obrok bogat dijetalnim vlaknima. U samo jednom pečenom krompiru nalazi se čak 12 % od ukupne količine vlakana potrebnih odrasloj ženi, a 8 % od ukupne količine vlakana potrebnih odraslom muškarcu. U pečenom krompiru ima vlakana, topivih i netopivih, a to ima veoma povoljan efekat na zdravlje. Netopivim vlaknima svojstveno je da pomažu da se organizam oslobodi štetnih materija. Topiva vlakna imaju sposobnost kontrole nad nivoom holesterola.

U srednje velikom krompiru ima svega oko 170 kalorija, ali ako uz veću količinu krompira dodamo dosta sira, maslaca, pavlake, slanine i slično unećemo pregršt kalorija što nikako nije dobro.

Bolja i zdravija varijanta je pečenim krompirima dodati brokoli ili umak od paradajza.