Pet najzdravijih i najefikasnijih dijeta

US News & World Report rangirao je najbolje dijete prema njihovim uspješnostima, ali ne samo u mršavljenju, već i njihova zdravstvena učinka. Proučavali su rezultate 38 najpopularnijih dijeta, odnosno kako one utječu na zdravlje, na mršavljenje u kratkotrajnom roku, mršavljenje u dužem periodu i koliko ih je lako pratiti. Na čelo su sjele one dijete čiji je cilj poboljšanje zdravlja, a ne samo mršavljenje.

DASH dijeta

Na prvom mjestu se našla DASH (Diatery Approaches to Stop Hypertension) dijeta, prehrana bogata voćem i povrćem, s malo zasićenih masti, koja može smanjiti i rizik od srčanog udara kod osoba s blago povišenim krvnim pritiskom. DASH predviđa smanjenje unosa masti, crvenog mesa, slastkiša i zaslađenih pića i njihovu zamjenu s integralnim žitaricama, peradi, malo masnim mliječnim proizvodim, ribom i orasima. Ovaj način prehrane ne bazira se toliko na gubitku težine, koliko na regulaciji krvnog pritiska.

MIND dijeta

Cilj osmišljavanja MIND prehrane također nije bio gubitak težine, već smanjivanje rizika od Alzheimerove bolesti i drugih oboljenja demencije, a to se pokušava postići namirnicama koje pomažu mozgu. MIND dijeta se sastoji od 15 grupa namirnica, od čega je 10 zdravih grupa kao što je zeleno lisnato povrće, korjenasto i ostalo povrće, bobičasto voće, riba, i od 5 nezdravih grupa, kao što je fast food, slatkiši i crveno meso.

TLC dijeta

TLC način prehrane, odnosno Therapeutic Lifestyle Changes dijeta, prikupila je jednako bodova kao i MIND dijeta, a cilj je smanjivanje holestorela. Kao i prethodne dvije, TLC prehrana je vrlo zdrava, ali za utjecanje na tjelesnu težinu je također dobila trojku. Ovu dijetu je kreirao američki nacionalni institut u sklopu zdravog nacionalnog edukacijskog programa o holesterolu, a osim što njega smanjuje, također smanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Poenta dijete je u što većoj mjeri izbaciti zasićene masti iz prehrane. Osim njih, potiče se i izbacivanje soli, a što veći unos voća, povrća i cjelovitih žitarica. Za razliku od drugih dijeta, ona nema plan prehrane, već samo pravila koja se trebaju pratiti kako bi dijeta djelovala. Najprije trebate odrediti željeni dnevni kalorijski unos, koji bi uz loš holesterol trebao za muškarce biti 2,500 kalorija, a za žene 1,800.

Dijeta za oplodnju

Dijeta za oplodnju, kao prvo, nije stvorena samo za žene, nego za one žene koje žele zatrudnjeti. Naime, dijeta je nastala jer se smatra da prilagođavanjem prehrane, regulacijom težine i povećanom tjelesnom aktivnošću se može povećati ovulacija i lakše zatrudnjeti. Ona je nastala na temelju istraživanja koja su započela 1976. godine, a koje je obuhvatilo 238 hiljada medicinskih sestara, odnosno istraživanje je pokazalo kako žene koje konzumiraju dobre masnoće, cjelovite žitarice i biljne proteine imaju bolju zalihu jajašca. Osim što se jede zobena kaša, također se preporučuju mliječni proizvodi, poput sladoleda i punomasnog jogurta, a prehrana je puna antioksidansa, vitamina i minerala.

Mayo dijeta

Nova dijeta Mayo klinikie osigurava da se u prve dvije sedmice skine od 2 do skoro 5 kilograma, a nakon toga ćete gubiti pola kilograma do kilograma, i tako dok ne dođete do svog cilja. Od strane US News je svejedno dobila trojku za gubitak kilograma, iako je njen primaran cilj bio upravo to. Također je ova dijeta dobra za zdravlje, odnosno barem za prekid loših prehrambenih navika i njihovom zamjenom s dobrima. Mayo prehrana sadrži puno voća, povrća i cjelovitih žitarica, dok se traži manji unos zasićenih masnoća i soli, te zbog toga pomaže i očuvanju zdrave razine holesterola i krvnog pritiska.