Recept za mršavljenje: Tri jabuke na dan?

Ako jedna jabuka na dan može da nam pomogne da budemo zdravi, onda tri jabuke dnevno mogu da nam pomognu i da smršamo.

Mnoge dobre dijete sadrže svježe voće za užinu ili dezert, ali kod režima ishrane kojeg prepisuje Tami Flynn i koji se bazira na tri jabuke dnevno, jabuke se jedu prije svakog od tri glavna obroka. Na taj način se znatno smanjuje apetit.

Tami Flynn je lični trener, nutricionista i instruktorka aerobika u jednoj od teretana Gold's Gym. Njen prvobitan plan nije bio da promoviše jabuke. Ona je samo željela da pomogne svojim klijentima da smršaju.

Većina njih uglavnom ne voli voće i povrće, ali voli jabuke, pa im je Flynn prepisivala tri jabuke na dan. I gle čuda, otkrila je da su oni koji su jabuke jeli prije obroka izgubili brže tjelesnu mast.

Tako je Tami svojim planom ishrane obuhvatila i jabuke. Ovaj plan ishrane je prvobitno visokoproteinski, sa umjerenom količinom ugljenih hidrata i malim procentom masti. On varira od 1200 do 3000 kalorija dnevno.

Na primjer, kod režima kod kojeg se unosi 2000 kalorija dnevno 40% kalorija dolazi iz bjelančevina, 49% iz ugljenih hidrata, a 11% iz masti. Također, i trening sa tegovima i kardio predstavljaju dio ovog programa.

Jedna od prvih koja je probala da uz pomoć ovog plana oslabi bila je izvjesna Jessica, koja je nakon porođaja željela da izgubi kilograme dobijene u trudnoći. Ona je smršala nekih 15 kilograma, koje potom nije povratila.

“Kada sam jela jabuke prije obroka, osjećala sam se sito,” izjavila je. “Ja sam slaba na slatkiše i jabuke pomažu da se zadovolji potreba za njima. A također, postoje i razne vrste jabuka, od onih slatkih do onih kiselkastih.”

Dakle, da li su jabuke magične?

Na neki način jesu, jer predstavljaju bogat izvor pektina, rastvorljivih vlakana koji pomažu da se smanji nivo holesterola i kontroliše apetit. Jabuka srednje veličine ima 4 grama vlakana. Vi možda mislite da unosite dovoljno vlakana, ali ona pretežno mogu da budu nerastvorljivog tipa, kao što su vlakna koja se nalaze u mekinjama, zelenom povrću i pšenici.

Nama su takođe potrebna i rastvorljiva vlakna. Ovaj tip vlakana rastvara se u vodi i postaje ljepljiv. U dobre izvore pektina spadaju jabuke, pomorandže, grejpfrut i šargarepa.

Drugi tip rastvorljivih vlakana može se naći u hrani kao što su ovsene pahuljice (još jedna osnovna životna namirnica bodybildera), pasulj i druge mahunarke, i ječam. Vlakna doprinose osećaju sitosti na različite načine.

I dok nerastvorljiva vlakna (kao, recimo, u pšenici) stvaraju osećaj sitosti na kratke staze, rastvorljiva vlakna (na primjer, u ovsenim pahuljicama) stvaraju osećaj sitosti i do nekoliko sati nakon obroka.

Jabuke predstavljaju jedan najjednostavnijih i najukusnijih načina da unesete obje ove vrste vlakana (nerastvorljiva vlakna su većinom u kori). One, takođe, ne zahtjevaju nikakvo posebno pripremanje, već se jedu svježe.

Međutim, to vam i dalje ne daje dozvolu da jabuke jedete u neograničenoj količini. Naprotiv, jabuke predstavljaju samo jedan dio zdravog načina života koji može da vam pomogne da kontrolišete apetit i spriječite gojaznost. (xfitness.x3mgym.com)