Riblje ulje bi trebalo biti obavezan suplement

Problemi sa kardiovaskularnim sistemom, jedan su od najvećih uzročnika smrti ljudi širom svijeta. Upravo zbog toga, naučno istraživanje koje je nedvojbeno ukazalo na vidljive pomake u tretiranju oboljenja srca, vodi do samo jednog zaključka – dodaci ishrani sa vitaminom D, morali bi biti mnogo više cijenjeni i korišteni u svakodnevnoj ishrani. 

Opsežno istraživanje čiji su rezultati prezentovani na sastanku u organizaciji Američkog koledža za kardiologiju, a koje su prezentovali naučnici iz Leedsa, iz Velike Britanije, jedan je od najjačih pokazatelja jačine uticaja vitamina D na zdravlje srca.

Prije svega, važno je pojasniti šta je sama srž problema sa slabim funkcionisanjem srca. Ukratko, dok se kod zdravih osoba prilikom svakog otkucaja srca, iz srčane komore ispumpa između 60 i 70 posto krvi koja se nalazi u srcu, kod srčanih bolesnika se ispumpava tek oko 25 posto količine. Upravo tu se tretman sa D vitaminom pokazao kao nevjerovatno efikasan.

Naime, 163 osobe prosječne starosne dobi 70 godina koje imaju problema sa srčanim oboljenjima, a za koje se utvrdilo da dobar dio njih čak ni ljeti nije imao dovoljnu količinu vitamina D u organizmu, svakoga dana tokom jedne godine, trebali su piti tabletu vitamina D od 100 mikrograma.

Pregled na kraju istraživanja je dao pomalo šokantne pomake na bolje kod bolesnika, na čijim srcima je zabilježeno poboljšanje pumpanja krvi u procentima povećanja od 26 do čak 34 posto.

“To je prilično velika stvar, pomak je velik koliko bi se očekivalo od skupih lijekova koje inače koristimo, to nevjerovatan je efekat”, prokomentarisao je kardiolog dr. Klaus Witte, dodavši:

“To je jeftino poput čipsa, i nema nuspojava, te je čudesno poboljšanje kod ljudi koji su već na standardnim medicinskim terapijama. Ovo je prvi put da je neko pokazao nešto slično u posljednjih 15 godina”.

Studija je također zabilježila i to da su nakon godine dana korištenja D vitamina srca pacijenata postala manja, jača i efikasnija.

Pored proizvodnje izlaganjem tijela sunčevim zrakama, koje kod starijih osoba zbog promjena na koži ima slabiji efekat, vitamin D se može unositi u organizam u vidu ampula, ribljeg ulja, na kojem su i pomenute ampule bazirane i koje je najbolja (ali i najneugodnija) verzija, a ima ga i u jajima, te određenim sjemenkama.