Savjeti / 4 skrivena krivca za debljanje

Najčešće možemo lako odrediti zašto nam omiljene traperice više ne stoje tako dobro, odnosno kako smo dobili par kilograma. Ako pretjerujemo s kalorijskim unosom tijekom dana, ne pazimo što jedemo ili smo potpuno zanemarili treninge posljednjih mjeseci, ne trebamo puno razmišljati. Međutim, što kada brojka na vagi samo raste dok mi istovremeno vodimo računa o uravnoteženoj prehrani i redovito vježbamo?

Postoji nekoliko ne baš očitih krivaca za debljanje kojih bismo svi trebali biti svjesni, osobito jer su neki od njih među glavnim značajkama modernog načina života. Ako ste i vi frustrirani neobjašnjivim povećanjem brojke na vagi, provjerite u nastavku moguće uzroke i naučite kako ih izbjeći.

1. INTOLERANCIJA ILI PREOSJETLJIVOST NA ODREĐENE SASTOJKE

Intolerancija na hranu predstavlja fizičke reakcije tijela na pojedine namirnice ili određeni sastojak u hrani koji ne podnosi dobro, a posljedica može biti pojava umora, probavne smetnje, nadutost, otečenost, glavobolja, promjene na koži, ali isto tako može uzrokovati nakupljanje suvišnih kilograma i otežati mršavljenje.

Dobra vijest je da su istraživanja pokazala da izbacivanje tih namirnica iz prehrane vodi do značajnog gubitka na težini. Testiranje intolerancije na hranu možete obaviti kod liječnika jednostavnim davanjem uzorka krvi. Također, možete i samostalno testirati određene namirnice na način da na 6 tjedana iz prehrane izbacite potencijalno ‘štetne’ sastojke (kao što su gluten ili mliječni prozvodi) i pratite reakciju tijela. Ako otkrijete intoleranciju na određenu namirnicu, izbacite ju iz prehrane i ubrzo ćete primijetiti značajno poboljšanje.

2. NEDOSTATAK SNA

Brojni su razlozi zašto bi dovoljno kvalitetnog sna svake noći trebalo bit visoko na vašoj listi prioriteta. Dok spavamo naše tijelo se odmara i oporavlja i opuštamo se od cjelodnevnog stresa. Nedostatak sna rezultira osjećajem umora, bezvoljnosti i nervoze te uzrokuje loše prehrambene odluke sljedeći dan, odnosno potiče žudnju za hranom bogatom šećerima i ugljikohidratima kao brzim izvorima energije. Također, manjak sna povećava šanse da jedete fast food i da preskočite trening, što je savršena formula za debljanje (ako se taj obrazac učestalo ponavlja). No, što kada se kilogrami nakupljaju iako trenirate i pazite na prehranu?

Naime, ako tijelu ne osigurate dovoljno kvalitetnog sna, metabolizam ne funkcionira kako bi trebao, odnosno dolazi do deregulacije hormona koji utječu na metabolizam. Rezultat toga je povišena razina kortizola (hormona stresa), koji povećava apetit i potiče nakupljanje masti.

Najbolje što možete napraviti po tom pitanju jest da spavate minimalno 7-8 sati svaku noć. Jednostavno legnite ranije ili se probudite kasnije od uobičajenog. Ukoliko vam dnevni raspored to ne dozvoljava, probajte nadoknaditi taj nedostatak sna kratkim odmorom tijekom dana. Također, potrudite se uvijek imati spreman zdravi snack koji će vam osigurati potrebnu dozu energije, poput svježeg voća i orašastih plodova.

3. PREVIŠE STRESA

U današnje vrijeme stres je neizbježan i svi smo mu na neki način svakodnevno izloženi; neki više, neki manje. Glavni problem je što kod mnogih previše stresa sa sobom povlači i loše prehrambene odluke. Naime, nekima je hrana u takvim situacijama utjeha koja im pomaže da se lakše nose sa stresom. Osim toga, stres može potaknuti proizvodnju kortizola, hormona koji smo već ranije spomenuli kao jednog od krivaca za debljanje.

Kako biste smanjili razinu stresa pretvorite aktivnosti koje vas opuštaju u svakodnevnu naviku. Šetnja u prirodi, joga, teretana, humoristične serije, meditacija… Ili jednostavno uzmite 5 minuta pauze od onoga što vam izaziva stres. Odvajanje vremena za stvari koje volite i u kojima uživate djeluje opuštajuće, a kratka pauza od svega bit će pravo ‘osvježenje’ za vaš um, koji će se onda lakše nositi sa svim stresnim situacijama u nastavku dana.

4. (NE)KONTROLIRANJE PORCIJA

Možda vodite računa o pravilnoj prehrani, ali kalorije su i dalje kalorije i lako je s njima pretjerati. Uzmimo za primjer mix orašastih plodova. Jedno serviranje sastoji se od otprilike 22 komada, što ima oko 190 kalorija. Pomnožite taj broj sa 2 i dobivate ukupno 380 kalorija, što je otprilike vrijednost jednog manjeg obroka.

Možda ćete i tijekom večere dva puta napuniti tanjur, razmišljajući kako vam to ne može naškoditi jer jedete zdravo. No, činjenica je da je i ‘čista’ hrana – hrana i ima svoju kalorijsku vrijednost. Konzumacija više porcija čak i najzdravije hrane također može dovesti do veće brojke na vagi, a to vam vjerojatno nije cilj.