“Šlag na tortu”: Šećer budi ćelije karcinoma

Nakon svih toliko negativnih naučnih zaključaka vezanih za uticaj šećera na ljudski organizam, devetogodišnje opsežno istraživanje otkrilo je još jedan katastrofalni efekat, te kao da nikada nije dosta produžilo crnu listu i razloge zbog čega bi svako ko želi dobro sebi i drugima trebao smanjiti konzumiranje ove namirnice.

Naime, istraživački projekat koji je tokom proteklih devet godina provođen u Belgiji, okončan je uspješno, te je objasnio takozvani Warburgov učinak, fenomen sposobnosti ćelija karcinoma da veoma brzo razgrađuju šećere i tako omogućavaju brzi razvoj ove zloćudne bolesti.

“Naše istraživanje je otkrilo kako hiperaktivno konzumiranje šećera u kancerogenim ćelijama dovodi do začaranog kruga kontinuirane stimulacije razvoja i rasta raka. Stoga, objašnjava povezanost između snage Warburgovog učinka i agresivnosti tumora“, istakao je profesor Johan Thevelein.

Ovo značajno naučno istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications, sa podvučenom tezom da se radi o ključnom istraživanju karcinoma jer pored pomaganja njegovom razvoju, šećer djeluje i tako što “budi” njegove ćelije. Sve to, razlog je za širenje svijesti o zdravoj ishrani, ali će i znatno pomoći prilikom kreiranja plana ishrane oboljelim osobama koje se pokušavaju izliječiti.

(body.ba)