Šta jesti prije spavanja za veće mišiće?

Najvažniji materijal koji je potreban organizmu za razvoj mišića su proteini. Kako bi maksimalno potaknuli adaptaciju i izgradnju mišića važno je u obroku prije spavanja unijeti proteine.

Kada je u pitanju prehrana sportista ili rekreativaca koji žele biti fit, vrlo je važno dugoročno pratiti smjernice koje će vas odvesti prema vašem cilju. Želite li razviti svoje mišiće morat ćete se potruditi na treningu, ali i svojom prehranom osigurati adekvatnu količinu kvalitetnih nutrijenata. Nije dovoljno samo vježbati mišiće, već im je potrebno osigurati građevinski materijal kako bi se oni nadograđivali.

vjezbanje-ishrana34Najvažniji materijal koji je potreban organizmu za razvoj mišića su proteini. Rekreativci koji redovno vježbaju i stimuliraju svoje mišiće moraju voditi računa o tome da njihov unos proteinskih namirnica bude nešto veći. Iako je dobro proteine unositi u svim obrocima tokom cijelog dana, postoji ono ključno vrijeme koje je idealno za razvoj mišića-  spavanje.

Ono što ostvarujete na treningu je samo stimulans koji mišiće tjera na rast i razvoj, a period adaptacije najznačajniji je za vrijeme sna kad organizam aktivno radi na izgradnji mišića. Upravo zbog toga moramo tijelu osigurati dovoljno materijala kako bi za vrijeme sna imalo pristup aminokiselinama koje su potrebne za procese izgradnje i oporavka.

Kako bi maksimalno potaknuli adaptaciju i izgradnju mišića važno je u obroku prije spavanja unijeti proteine koji će to osigurati. To bi trebale biti proteinske namirnice koje se nešto sporije razgrađuju poput jaja ili svježeg posnog sira, kako bi se aminokiseline što sporije i duže otpuštale u krvotok tokom noći. Količina proteina u obroku bi trebala biti između 20 i 40 grama, a mogu se kombinovati s ugljikohidratima i mastima, ovisno o tome koliki je ukupan kalorijski unos i koji je primarni cilj. Unos proteina je dobro tempirati i u obrocima prije i poslije treninga, ali stručnjaci smatraju kako je onaj obrok prije spavanja ključan za maksimalno postizanje željenih rezultata. (Index.hr)