Tri istine o mišićima i vježbanju koje većina ne zna

Jako je malo onih koji se puni znanja i edukacije upuštaju u svijet tegova i traganja za mišićima. Zbog toga, sasvim je normalno to da brojne velike stvari većina vježbača shvati tek nakon par godina vježbanja.

Savjeti onih koji su sve to davno prošli, uvijek su zlata vrijedni upravo zbog toga što se uz njih može spasiti dragocjeno vrijeme. Zbog toga, tri savjeta iz nastavka teksta mogla bi biti od velike pomoći svim novajlijama u teretani, pa bi ih trebalo dobro zapamtiti.

1. Idealni trening program ne postoji!

Trening program Arnolda Schwarzeneggera sam po sebi zvuči kao magični recept za uspjeh, ali to je daleko od istine. Čak iako je taj ili neki drugi slavni bodybuilder istinski preporučio slijeđenje takvog trening programa, to ne mora značiti da će on odgovarati svakome. Svi ti velikani su tijela izgradili sa mnoštvom različitih trening programa, pa je neozbiljno reći da je jedan zaslužan za sav njihov izgled po kom su ostali zapamćeni. Stvarni ključ uspjeha je u davanju maksimuma pri izvođenju svake vježbe, te redovnom vježbanju svake grupe mišića uz ostavljanje dovoljnog vremena za oporavak.

2. Upale mišića nisu isto što i njihov rast

Nakon prvih upala normalnih prilikom početka procesa vježbanja tijela, upale mišića se i dalje mogu javljati pod određenim okolnostima. Međutim, krivo je vjerovanje da upale znače to da će upravo ti bolni mišići najbolje rasti. Upale se mogu dogoditi i zbog pogađanja određenih mišićnih vlakana koja ranije nisu bila toliko mnogo angažovana, a što je svakako pohvalno, ali isto tako i uslijed slabije ishrane i manjka određenih mikronutrijenata u organizmu. Zbog svega toga, prevelika borba da se dostigne upala uopšte nema smisla.

3. Nije neophodno raditi 12 ponavljanja po seriji

Mnogo je vježbača koji vjeruju kako u svakoj vježbi treba napraviti po 12 ponavljanja, a što uopšte nije istina. Čak bi se moglo reći da najbolje rezultate daju kraće serije u kojima se podižu veće kilaže, a koje ne bi bilo moguće podići 12 puta. U svakom slučaju, povremeno smanjenje radnih kilaža i povećanje broja ponavljanja uopšte nije loše, tako da bi idealno bilo zapravo mijenjanje težine treninga s vremena na vrijeme i samim tim broja ponavljanja.