TUZLA VJEŽBA U ČETVRTAK (TRG SLOBODE 19:00H)

Fitness centar Body Control (uz podršku Službe za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu Grada Tuzla) organizuje manifestaciju pod nazivom “Jačamo srca na Svjetski dan srca” koja će se održati 06. Oktobra (četvrtak) u 19:00 sati na Trgu Slobode u Tuzli.

Svake godine, 17.5 miliona ljudi širom svijeta prijevremeno umire od neke od bolesti srca i krvnih sudova (KVB) među kojima dominira srčani i moždani udar. Od kardiovaskularnih bolesti (KVB), u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2020. godini najčešće se umiralo od akutnog infarkta miokarda (I21) sa stopom 119,7 na 100.000 stanovnika, što predstavlja značajno povećanje u poređenju s 2019.
godinom, kada je stopa imala vrijednost 97,6/100.000 stanovnika.

Imajući u vidu da je iza nas vrijeme koje je pogođeno virusom COVID-19 i da je vježbanje bilo ograničeno, vjerujemo da su podatci za 2021. godinu, statistički nepovoljniji kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti. S tim u vezi, imamo moralnu dužnost podići svijest o važnosti vježbanja i pozitivnim efektima na kardiovaskularni sistem. Prevencija je kod svake bolesti prva linija odbrane i mnogo je jeftinija od liječenja same bolesti.

Želimo da našim sugrađanima ovom manifestacijom ukažemo na statističke podatke i posljedice neaktivnosti i siromašne brige o kardiovaskularnom sistemu.

Manifestacija “Jačamo srca na Svjetski dan srca” zamišljena je kao javni trening fitnessa, prilagođen svim uzrasnim
kategorijama sa ciljem jačanja kardiovaskularnog sistema. Cilj treninga jeste približiti utilitarne metode prevencije KVB građanima Tuzle.