Ulje za masažu

Masaža je jedan od načina opuštanja, a kako bi bili sigurni da ćete se moći riješiti stresa i nakupljene negativne energije, važno je znati kako odabrati najbolje ulje za masažu. Slijede korisne informacije koje će vam pomoći.

ULJA ZA MASAŽU
Postoje dvije vrste ulja kao što su aromatična i bazna ulja. Aromatična se koriste za aromaterapiju te pomažu kod opuštanja i ublažavanja depresije i menstrualnih bolova.

Za aromaterapiju bit će potrebna esencijalna ulja koja se mogu birati po mirisu i načinu djelovanja. Ako želite znati kako se riješiti stresa pomoći će ulje lavande i jasmina, a za bolji rad mišića pomaže ulje kamilice i mažurana. Za borbu protiv upala učinkovitim se pokazalo ulje metvice.

Bazna ulja su biljnog porijekla i obično se koriste samostalno i u kombinaciji s esencijalnim uljima. Odlučite li se za bazna ulja najbolje je odabrati hladno prešana, jer sadrže veliku količinu prirodnih sastojaka. Slijede najpopularnija bazna ulja i njihove prednosti za zdravlje:

Kokosovo ulje– najčešće koristi za suhu kožu i za liječenje akni, budući da pomaže spriječiti pojavu novih akni na koži.
Bademovo ulje – bogato vitaminima A, B i E te mineralima. Najviše odgovara suhoj koži, ali se ne savjetuje alergičnima na orašaste plodove.
Ulje avokada – uklanja mrtve stanice i pomaže pomladiti kožu. Kako je teže od drugih ulja, najbolje ga je pomiješati s bademovim uljem.
Ulje marelice – slično bademovom ulju, a zbog čega je odlična zamjena za alergične na orašaste plodove. Bogato je A i E vitaminima.
Ulje jojobe – odlično rješenje za sve koji imaju problema s aknama. Brzo se upija i ima antibakterijska svojstva.
PRIPREMA ULJA ZA MASAŽU
Prirodne mješavine za bolje opuštanje obično se rade od ljekovitih sastojaka u alkoholnoj ili uljnoj bazi te kombinaciji tinkture od alkohola i raznih ulja (esencijalna ulja).

Dok se esencijalna ulja moraju kupiti, ostala se mogu i sama napraviti. Procedura je takva da se barem dva tjedna u ulju trebaju namakati usitnjene biljke. Sastojci se potom stave u staklenu, doda se ulje, zatvori i stavi na mjesto gdje ima dovoljno sunca.

Važno je svaki dan protresti staklenku i nakon dva tjedna procijediti ulje kroz posebnu muslinsku vrećicu. Smjesa se potom čuva na hladnom i tamnom mjestu.

Odlučite li napraviti ulje bit će vam potrebno 15 ml ulja avokada, 2 kapi eteričnog ulja geranija, 2 kapi eteričnog ulja kamilice te 2 kapi ulja bergamota. Nakon što pomiješate sve sastojke potrebno ih je utrljati na mjesta koja bi htjeli masirati.

Prije nego se upustite u proces izrade domaće mješavine s kojom ćete dobiti odgovarajuće ulje za masažu, saznajte koje će vam namirnice najbolje odgovarati i što neće uzrokovati negativne posljedice za kožu.

(zanosna.com)