Uništavaju li pretjerani odlasci u teretanu vaš seksualni život?

Učestalo vježbanje u teretani može vam smanjiti trbuh, ali također može smanjiti još nešto – vaš seksualni nagon!

Znanstvenici sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini otkrili su da je veliki intenzitet vježbanja povezan s nižim libidom. U istraživanju je sudjelovalo 1.077 aktivnih muškaraca, koji se bave trčanjem, hodanjem, biciklizmom, plivanjem ili penjanjem. Oni koji su trenirali manjim intenzitetom imali su sedam puta veću vjerojatnost da će imati normalan ili visoki libido, za razliku od onih koji su trenirali najjačim intenzitetom.

Muškarci koji su trenirali najviše ili najduže, imali su značajno veću vjerojatnost da će imati niski libido. Istraživači tvrde da intenzivni treninzi mogu prouzrokovati stanje koje se naziva muški hipogonadizam, odnosno smanjeno lučenje testosterona, izlučivanje sjemena ili oboje. Također, povećani intenzitet vježbanja može dovesti i do psihičkog i fizičkog umora što može umanjiti želju i motivaciju za seksualnim odnosom.

Ipak, važno je napomenuti da je istraživanje provedeno na muškarcima koji su se otprije bavili sportom. Prijašnja istraživanja pokazala su da povećanje fizičke aktivnosti zapravo može povećati razinu testosterona muškarcima koji nemaju nikakve tjelesne aktivnosti.

Problem onda imaju, čini se, samo oni koji pretjeruju s vježbanjem. Primjerice, 15 posto ispitanih muškaraca koji su vježbali više od deset sati tjedno imali su niži libido u usporedbi sa samo dva posto muškaraca koji su vježbali četiri do šest sati tjedno.

Ako primijetite da se vaš seksualni nagon smanjuje, posjetite svog doktora i pobrinite se da sazna za vaše sportske navike.

(menshealth.hr)