Uz dašak mora / Recept za vikend ručak: Rižoto s plodovima mora

Jelo je namijenjeno svima, a posebno onima koji cijene zdravu ishranu bogatu nutritivnim vrijednostima, bez konzervansa i glutena. Ljeti inače želimo više jesti morsku hranu pa makar bili kontinentalci i “dalje” od morskih plodova. Za danas smo vam osmislili ljetni vikend ručak s mirisom mora – rižoto s plodovima mora.

Potrebno:

1 paket zaleđenih plodova mora ili 300 g svježih plodova mora
300 g riže
1 glavica crvenog luka
150 g suhog bijelog vina
750 ml povrtne supe
soli i bibera
maslinovog ulja

Priprema:

– U loncu zagrijati malo maslinovog ulja i dodati sjeckani luk i sol te popržiti na laganoj vatri dok ne omekša.
– Dodati rižu i kratko popržiti. Postepeno dodavati bijelo vino i miješati.
– Na isti način dodati i povrtnu supu koju ste prethodno pripremili. Kuhati oko 15 minuta. Pet minuta prije kraja dodati plodove mora i promiješati.
– U gotov rižoto dodati dvije kašike maslinovog ulja, poklopiti i ostaviti da odstoji 3-4 minute te poslužiti.