Veći broj ponavljanja i manje težine – dobro za definiciju?

Jedan od mnogih mitova koji se još uvijek prožima bodybuildingom je da velik broj ponavljanja služi za gubitak masnoće i postizanje definicije. Govorimo o 15 do 20 ponavljanja po serije ili čak više. Razmišljanje je da veći broj ponavljanja sagorijeva više kalorija i/ili veći broj ponavljanja utiče na definiciju.

Kao prvo, samo zato što serija traje duže, ne mora značiti da sagorijeva više kalorija. Manji ili srednji broj ponavljanja se zavržava prije, ali zato imaju veći intenzitet kontrakcija. To znači da trebate veću anerobnu stimulaciju što kao rezultat daje veću aerobnu stimulaciju za vrijeme odmora.  (Razlog za ovo je što se mliječna kiselina pretvara u piruvat, koji se na kraju mora metabolizirati aerobno).

Međutim, u globalu činjenica da često izvođenje vježbi sa velikim brojem ponavljanja sagorijeva više kalorija može biti istina. Ako je tako, onda ipak govorimo o desetinama, a ne stotinama kalorija. Međutim, to nije ključna činjenica. Čak iako ste uspjeli sagorjeti 15 kalorija više, efektivno ste razdvojili bilo kakvu prilagodbu (adaptaciju) koje bi tijelo pravilo između anaerobnog i aerobnog sistema. Obzirom da dizanjem tegova ne možete stvarno izolirati anaerobni sistem, bodybuilderi moraju nastojati usmjeravati adaptaciju svog tijela prema rastu mišićne mase, što je više moguće. Naravno, ne možete iskoristiti prednosti od oba načina vježbanja, jer sposobnost oporavka tijela nije neograničena. Da je to istina, stvari bi bile puno lakše. Stoga, ovaj ograničen resurs se mora iskoristiti za oporavak i rast mišićnog tkiva što je više moguće.

Ne zaboravite  da prilikom faze definicije obavezno u svoj program uključite i neke kardio vježbe kako bi ubrzali  proces gubitka masnoće. Ovo ima smisla samo ako trening sa tegovima bude što više anaeroban. Ako želite izgraditi mišiće ili u najmanju ruku zadržati već izgrađene, veliki prioritet bi trebao biti na metabolički aktivnom tkivu, tj. tkivu koje sagorijeva kalorije čim nastanu. Postoji više teorija oko toga koliko 0.5 kg mišića sagori kalorija, od 6 do 100. Procjena je negdje oko 35 do 50 kalorija po danu. Ako prilikom faze definicije IZGUBITE oko 2.2 kilograma mišića, izgubili ste najmanje  oko 64.000 godišnjih kalorija, što odgovara preko 8 kg masti. Dakle, mišićno tkivo je ključno za vitak izgled, i još više važno za održavanje tog izgleda.

Ukratko svrha treninga sa dizanjem tegova je da stimuliše rast, bez obzira da li ste na programu dobijanja mišićne mase ili definicije. Pravilna ishrana uz dodatak kardio vježbi je ono što će vam dati definiran izgled. Velik broj ponavljanja nema ništa sa ripped izgledom.

(body.ba)