Velik obim struka je pokazatelj bolesti, čak i kad niste pretili!

Ako se širite u struku, pa čak i ako ne dolazi do značajnijeg debljanja, može biti znak narušenog zdravlja i svakako je promjena koju ne treba ignorisati.

Studija koju su proveli  naučnici pokazala je da se radi o tzv. središnjoj pretilosti, odnosno koncentraciji masti oko abdomena. Ova vrsta pretilosti se događa čak i kod osoba koje nemaju visok BMI, odnosno ne ubraja ih se među pretile.

Struk širok 90 cm i više pokazuje povišen rizik od preuranjene smrti, pogotovo kod starijih žena od 49 godina, čak i kad je njihov BMI normalan. Stoga, stručnjaci upozoravaju da bi uz opće pretilost i opseg struka treba biti prepoznat faktor rizika za niz bolesti.

Najčešći uzrok smrti kod osoba koje nisu pretile, ali imaju velik opseg struka su srčane bolesti i karcinomi povezani s pretilošću.

Kako opseg struka utiče na zdravlje?
Kod izvođenja zaključaka o nečijem zdravstvenom riziku treba voditi računa o nizu faktora u kojima su indeks tjelesne masti (BMI), opseg struka te raspodjela masti po tijelu. U slučaju postojanja srednje pretilosti savjetuje se svakako poraditi na uvođenju zdravijih prehrambenih navika, redovnoj tjelesnoj aktivnosti i smanjenju drugih čimbenika koji mogu uticati na nakupljanjem masti u ovom području (stres, alkohol, nedovoljno sna…).

Ova vrsta visceralne masti usko je povezana s razvojem upalnih procesa, pojačanom proizvodnjom inzulina te inzulinskom rezistencijom, prekursorom dijabetesa. Dodatno, ova tri faktora zajedno mogu biti odgovorni za razvoj dijabetesa, začepljenja arterija i srčanih bolesti, pojašnjavaju doktori.

Budući da ne postoji dijeta koja će istopiti masno tkivo samo s jednog dijela tijela, stručnjaci savjetuju svima koji imaju prekomjerne količine masti na trbuhu, da krenu s uvođenjem promjena u prehrambenim navikama, te uključivanje redovne tjelesne aktivnosti u tjedni raspored, kako bi se postupno i dugoročno istopile zalihe visceralne masti i tako doprinijelo smanjenju rizika od niza bolesti i preuranjene smrti.