Vježbe kojima ćete ojačati mišiće zdjelice i poboljšati se*sualni život

Iako je povećan broj žena koje posvećuju pažnju tjelovježbi, često zanemaruju mišiće koji podupiru zdjelične organe (crijeva, mokraćni mjehur, maternica i vagina), a njihovo slabljenje može dovesti do zdravstvenih problema kao što su bolovi u leđima i smanjeno seksualno zadovoljstvo.

Donosimo vam pet jednostavnih vježbi koje će ojačati vaše zdjelične mišiće, zbog čega će vagina biti čvršća, a samim tim i seksualno zadovoljstvo veće.

Kegelove vježbe

Ove vježbe pomažu ojačati dno zdjelice, pomoć su liječenju inkontinencije i oporavljaju tonus mišića nakon porođaja. Nazvane su prema dr. Arnoldu Kegelu, ginekologu koji ih je i osmislio. Kada se osnaže, mišići zdjelice bolje podržavaju uretru.

Najbolji način za izvođenje ove vježbe jeste da sjednete na pod i prekrstite noge. Stisnite karlicu, vaginu i anus najčvršće što možete i držite stisnutim tri sekunde pa opustite. Ponovite ovu vježbu 10 puta, ali lagano.

Gluteus most

Za ovu vježbu je potrebno da legnete s izdignutim koljenima. Podižite kukove gore i spuštajte dole stiščući zadnjicu.

Podizanje nogu

Bilo koje vježbe nogu pomažu u zatezanju i jačanju vagine. Lezite na leđa i lagano podižite ruke i noge. Osjetit ćete kako sagorijeva masnoća, a vaše tijelo postaje čvršće.

Podizanje s medicinskom loptom

Osim što jačate mišiće zdjelice, ovom vježbom formirate trbušne mišiće. Sjedite s podignutim koljenima i stopalima na podu. Uzmite medicinsku loptu i lagano se s njom dižite u sjedeći položaj. Vježba je zahtjevnija od ostalih, ali će vam se sviđati rezultat.

Seks

Seksualni odnos je odlična vježba za mišiće i jačanje karlice. Ljekari ističu da su posebno dobri orgazmi jer kontrakcije koje donose sa sobom jačaju upravo ove mišiće.

(klix.ba)