Vježbe prema građi tijela – kako ga lakše oblikovati?

Vježbe se temelje na stvaranju simetrije dijelova tijela, a to je jedino moguće kombinacijom raznih vježbi. Voljeli vi svoju građu tijela ili ne, ne možete je promijeniti.

Bilo da imali uska ramena, široke bokove ili bilo koju od tih opcija, „zapeli“ ste s njima cijeli život. No, ono na što je moguće utjecati jest oblikovanje figure tijela i to pravilnim i ciljanim vježbama i pravilnom prehranom kojima ćete spriječiti nakupljanje viška kilograma na mjestima na kojima to ne biste željeli.

Pronađite svoj oblik tijela i saznajte kako i kojim vježbama svoju figuru možete učiniti najljepšom mogućom.

1. Tip građe tijela – pješčani sat

Ako je vaš oblik tijela poput pješčanog sata, trebali biste se fokusirati na kardiovježbe i vježbe s otporom. Kardiovježbe pomoći će oko održavanja tjelesne težine, dok će vježbe s otporom pomoći u održavanju jednake građe između gornjega i donjeg dijela tijela.
Najbolje vježbe za ovaj tip građe: sporo džogiranje, bicikliranje (sa slabijim otporom), jumping jacks, plivanje, dizanje utega.

2. Tip građe tijela – kruška

Ako ste građeni u obliku kruške ili slova „A“, znači da imate uža ramena, leđa i manje grudi, a „prave“ obline nalaze se u području trbuha, bokova i bedra. Za ovaj oblik vrlo je važno fokus vježbanja staviti na gornji dio tijela, kako bi se dobila što veća simetrija gornjega i donjeg dijela tijela, a s druge strane smanjio donji dio tijela. Kada su u pitanju vježbe za donji dio tijela, potrebno se fokusirati na aerobne vježbe. Vježbe za gornji dio tijela neka budu vježbe s otporom. Najbolje je upotrijebiti lakše utege s većim brojem ponavljanja.
Najbolje vježbe za ovaj tip građe: hodanje, bicikliranje (s manjim otporom), preskakanje užeta, razne vrste sklekova, dizanje utega.

3. Tip građe tijela – „Oblik H“

Imate široka ramena i struk, dok su vam bokovi uži. Ono što je najvažnije kod ovog oblika građe jest raditi na sužavanju struka. Preporučuju se kardiovježbe na traci za trčanje s nagibom i vježbe na steperu. Vježbe s otporom trebale bi biti usmjerene na donji dio tijela.
Najbolje vježbe za ovaj tip građe: čučnjevi s dizanjem utega, dizanje utega nogama, svi oblici trbušnjaka.

4. Tip građe tijela – „Oblik V“

Ako su vam ramena šira od bokova i imate pomalo mušku građu, isto kao što je slučaj s „H“ tipom građe, fokus treninga treba biti na donjem dijelu tijela. Dakle, potrebno je ojačati i povećati mišiće stražnjice i bedra, kako bi se stvorila bolja proporcija gornjega i donjeg dijela tijela. Svakako će bilo koji oblik trbušnih vježbi pomoći u održavanju, dok se za gornji dio tijela preporučuju vježbe za rastezanje i izduživanje mišića.
Najbolje vježbe za ovaj tip građe: dizanje utega i bicikliranje za donji dio tijela, pilates i joga za gornji dio tijela.

5. Tip građe tijela – ravnalo

Vaše tijelo ima malo do ništa oblina, vjerojatno ste prilično vitki, možda biste i željeli imati koji kilogram više, u nadi da ćete dobiti koju oblinu.
Ako želite zadržati svoju vitku liniju, trčanje je najbolja opcija za vas, kao oblik kardiovježbe. Nakon toga možete se posvetiti bilo kojem obliku vježbanja, od dizanja utega, aerobnih vježbi, pilatesa, tenisa, košarke, rukometa, odbojke, plivanja. Važno je da sport obuhvaća sve dijelove tijela, tako da oni u jednakoj mjeri budu razvijeni.

6. Tip građe tijela – jabuka

Ako imate okrugli oblik građe, onda su vaše grudi, struk i bokovi i stražnjica najokrugliji dijelovi.
Zbog toga se potrebno koncentrirati na kardiovježbe koje će sagorijeti viškove masnoća stražnjici, bokovima, struku. Steper i traka za trčanje s nagibom najbolji su u sagorijevanju masnoća i toniranju mišića nogu.
Nikako ne smijete zaboraviti sve oblike vježbi za trbušne mišiće, te plankove. Za ramena i gornji dio leđa i prsa preporuča se dizanje utega, s naglaskom na lagane utege s više serija ponavljanja vježbi. Vježbajte s bučicama težine do dva kilograma.

I na kraju, treba uzeti u obzir da nemaju sve žene ove školske primjere građe tijela. Ako ne znate koji bi način vježbanja bi bio najbolji za vas, obratite se trenerima po fitness i drugim centrima. (Zena.hr)