Zašto mrtvo dizanje posebno podiže testosteron?

Povećanje snage, razvoj mišićne mase, jači imunitet, bolje raspoloženje i samopouzdanje, sve su to efekti koje žele osjećati svi muškarci, a on direktno ovisi o njihovom polnom hormonu.

Jedan od najefikasnijih načina podizanja nivoa ovog hormona u krvi je kroz vježbanje s opterećenjima, a opet i u tom slučaju jedna vježba se posebno izdvaja ispred ostalih.

Radi se o mrtvom dizanju, najtežoj vježbi s tegovima koja ima tu sposobnost da osjetno djeluje na povećanje lučenja testosterona.

Zašto baš mrtvo dizanje?

Za postizanje jačeg efekta lučenja muškog polnog hormona kroz izvođenje vježbi s opterećenjem, generalni zahtjev je stavljanje pod što veći izazov, što je moguće više mišića istovremeno. I ne misli se tu na preduge treninge koji mogu više naštetiti u ovom slučaju, već na istovremenu aktivaciju vlakana.

Zbog toga su posebno efikasne složene vježbe poput čučnja, veslanja i bench potiska. A šta je sa mrtvim dizanjem? Mrtvo dizanje od svih navedenih vježbi zahtijeva učešće više mišića u radu.

Prilikom pravilnog izvođenja mrtvog dizanja pod tenzijom su: Gluteus, zadnje lože, aduktori, kvadricepsi, listovi i mišić koji prati kičmeni stub erector spinae.

Sve to zahtijeva snažno pokretanje anaboličkih procesa u ljudskom organizmu, povećava snagu, gradi kondiciju i učvršćuje i povećava obime svih pomenutih mišića. Popratni efekat je posebna aktivacija polnih žlijezda koje sav taj napredak čine dodatno uspješnim. (body.ba)