Zašto trebate vježbati svaki dan? 7 prednosti redovne tjelesne aktivnosti

Već znate da je redovna fizička aktivnost dobra za vas, ali znate li tačno koliko je dobra? Od jačanja raspoloženja do poboljšanja seksualnog života, evo kako vježbanje može poboljšati vaš život.

Zdravstvene prednosti redovnog vježbanja i tjelesne aktivnosti teško je zanemariti. Svi imaju koristi od vježbanja, bez obzira na dob, spol ili fizičke sposobnosti. Ako vam je potrebna motivacija da počnete trenirati, ovih 7 zdravstvenih koristi vam može poslužiti:

Vježbanjem kontrolišite težinu

Već je dobro poznato da je najbolji način da sagorite dodatne kilograme upravo vježbanje (naravno, ne treba zanemariti ni važnost zdrave ishrane). Kada se bavite fizičkom aktivnošću, sagorijevate kalorije. Što je intenzivnija aktivnost, više kalorija ćete sagorjeti.

Redovni odlasci u teretanu su odlični, ali nemojte brinuti ako ne pronađete vremena za vježbanje svaki dan. Bilo koja aktivnost je bolja nego ništa. Da biste iskoristili prednosti vježbanja, samo budite aktivniji tokom dana. Dosljednost je ključna.

Redovna vježba se bori protiv brojnih zdravstvenih problema i bolesti

Zabrinuti ste zbog bolesti srca? Želite smanjiti visok krvni pritisak? Vježbanje vam može pomoći u tome. Redovni treninzi pomažu u sprječavanju ili upravljanju brojnim zdravstvenim problemima, uključujući:

  • Moždani udar
  • Metabolički sindrom
  • Visok krvni pritisak
  • Dijabetes tipa 2
  • Depresija
  • Anksioznost
  • Mnoge vrste raka
  • Artritis

Vježbanje poboljšava raspoloženje

Ako ste imali stresan dan, ili se jednostavno u posljednje vrijeme ne osjećate baš najbolje raspoloženo, vježbanje vam definitivno može pomoći. Fizička aktivnost potiče moždane hemikalije zbog kojih se osjećate sretnije, opuštenije i manje anksiozno. Osim toga, redovno vježbanje će vam pomoći da se osjećate bolje i zadovoljnije sobom, što vam može dugoročno poboljšati samopouzdanje.

Vježbanje povećava energiju

Redovna fizička aktivnost može poboljšati vašu mišićnu snagu i pojačati izdržljivost. Vježbanjem prenosite kisik i hranjive tvari u vaša tkiva i pomažete vašem kardiovaskularnom sistemu da efikasnije radi. A kad se zdravlje vašeg srca i pluća poboljša, imate više energije za rješavanje svakodnevnih obaveza.

Vježbanje može poboljšati kvalitet vašeg sna

Ako imate probleme s insomnijom, te se već duže vrijeme osjećate umorno bez obzira na to koliko dugo ste spavali, vježbanje vam može pomoći da smanjite ovaj problem. Redovne fizičke aktivnosti mogu vam pomoći da brže zaspite i da poboljšate kvalitet sna.

Može poboljšati vaš seksualni život

Osjećate li se previše umorno ili previše izvan forme da biste uživali u fizičkoj intimnosti? Redovna fizička aktivnost može poboljšati nivo energije i povećati samopouzdanje o vašem fizičkom izgledu, što bi moglo poboljšati vaš seksualni život. Redovna fizička aktivnost može pojačati uzbuđenje kod žena. Osim toga, muškarci koji redovno vježbaju imaju manji rizik od erektilne disfunkcije, od onih koji nikako ne vježbaju.

Vježba može biti zabavna i društvena aktivnost

Vježbanje i fizička aktivnost mogu biti zaista ugodni, ako pronađete ono što vama najviše odgovara. Vježbanje vam daje priliku da se opustite, uživate na otvorenom ili se zabavljate s vašim prijateljima. Tjelesna aktivnost ne mora se nužno izvoditi samo u teretani. Igranje odbojke na pijesku s prijateljima, ili trčanje kroz prirodu sa slušalicama u ušima može biti idealna opcija za vas. Stoga, krenite na čas plesa, pridružite se fudbalskom timu ili odradite joga sesiju kod kuće. Pronađite fizičku aktivnost u kojoj uživate i budite dosljedni u njoj! (body.ba)