Zašto znojenje nije pokazatelj topljenja sala?

Ogroman je broj ljudi koji su ubijeđeni da što je moguće veći nivo postignutog znojenja na treningu istovremeno predstavlja i proporcionalno veliko topljenje masnih naslaga. Nažalost, radi se o običnom mitu, jer postoji više faktora koji utiču na obimnost znojenja ljudi.

Kako bi razjasnili o čemu se radi, navest ćemo glavne faktore koji imaju najviše uticaja na obimnost znojenja.

Vlažnost zraka i vremenske prilike

Vlažno vrijeme znači i više znojenja. Međutim to ne znači da ljeti sagorijevamo više kalorija, već jednostavno znači da je tijelu teže da se ohladi i vrati na normalnu temperaturu.

Po vlažnom vremenu, vlaga iz zraka otežava znoju da ispari sa našeg tijela, pa je to razlog što odjeća ostaje natopljena znojem i jako vlažna. Dakle, opet to ne znači da je sagoreno više kalorija

Spol i brojni zdravstveni faktori

Neke osobe imaju takve zdravstvene okolnosti ili jednostavno genetiku koja je razlog njihovog povećanog znojenja u odnosu na druge. Što je tijelo toplije to važnost znojenja postaje sve veća. Također, muškarci se znoje više od žena.

Menopauza, trudnoća, neravnoteža štitnjače, diabetes, alkoholizam, srčane bolesti, karcinomi, pretilost, korištenje antidepresiva, kao i suplementi cinka mogu izazivati pretjerano znojenje.

Nivo fizičke spreme

Nakon aerobika ili vježbi snage tokom dužeg perioda, tijelo postaje efikasnije, te mu je potreban manji nivo ispuštanja znoja kako bi se ohladilo. Dakle, znojenje se smanjuje kako ljudsko tijelo dostiže sve bolju formu.

U svakom slučaju, kako se ulazi u bolju formu, tako je moguće ispred sebe postavljati veće izazove, pa se ponovo nivo znojenje povećava. Zbog toga, nivo fizičke spreme i znojenja ne treba biti pravo mjerilo.

Body.ba