4 sjajna sastojaka koja možete dodati vašem smoothieju

Smoothieji mogu poslužiti kao zdrav, kremast i ukusan obrok u čaši. Osim što ovaj napitak može zadovoljiti vaše ukusne pupoljke, smoothie također može biti izuzetno zdrav.

U nastavku pogledajte 4 sastojka koja možete dodati vašem smoothieju kako biste mu poboljšali ukus, teksturu i punoću:

Lisnato zelenilo

Špinat i kelj odlične su namirnice koje možete dodati u vaš smoothie. Ali ne bojte se probati i korijenje repe, celer (s lišćem) ili drugo lisnato zelenilo. Lisnato zelenilo sadrži malo šećera i kalorija i osigurava više željeza i proteina nego voće. Također je bogato vlaknima, folatima i fitonutrijentima poput karotenoida, saponina i flavonoida.

Ako vam je teško jesti povrće, smoothieji su odličan način da povećate unos. Dodajte onoliko tamnog, lisnatog zelenila koliko želite!

Orašasti plodovi, puteri i sjemenke

Povrće je od vitalne važnosti za smoothie, ali proteini će stabilizirati vaše šećere u krvi i dati vam osjećaj sitosti. Kikiriki puter, orašasti plodovi i sjemenke vam daju proteine i zdrave masti za srce. Odaberite prirodni puter od kikirikija ili badema ili dodajte nekoliko oraha da biste povećali unos omega-3. Mljeveno laneno sjeme je još jedna odlična opcija jer je odličan izvor omega-3 masti i pruža vam dodatne proteine i vlakna.

Grčki jogurt i mlijeko

Mliječni proizvodi su još jedan izvor proteina, koji vam može pomoći da vaš smoothie postane zamjena za obrok. Obični grčki jogurt i tofu odlične su alternative proteinima u prahu, koji često dolaze s dodatnim ukusima i šećerima koje možda ne želite u ishrani. Ako želite da dodate tečnost u svoj smoothie, odaberite aromatizirano kravlje, bademovo ili sojino mlijeko.

Bobice

Volite dodavati voće u vaš smoothie? Onda su bobice idealan izbor za vas. Maline, borovnice, jagode i druge bobice dodaju slatkast okus, a njihova vlakna pomažu vam da ostanete puni. Bobice sadrže i antioksidante, za koja istraživanja pokazuju da imaju svojstva protiv raka. Budući da imaju nizak glihemijski indeks, bobice neće povećati šećere u krvi jednako brzo kao drugo voće. Smrznuto voće također može biti hranljiva zamjena za led u vašim smoothiejima. (body.ba)