Fitness trener Nedim: Može li vježbanje pomoći mentalnom zdravlju?

Vježbanje pozitivno utječe na mentalno zdravlje kroz različite mehanizme. Prvo, tjelesna aktivnost potiče lučenje endorfina, prirodnih tjelesnih analgetika koji djeluju kao “hormoni sreće”. Ovi neurotransmiteri ne samo da smanjuju osjećaj boli, već i poboljšavaju raspoloženje i stvaraju osjećaj ugode.

Drugo, vježbanje poboljšava protok krvi u mozgu, čime se poboljšava opskrba kisikom i hranjivim tvarima. Ovo može poboljšati kognitivne funkcije, uključujući pažnju, koncentraciju i memoriju.

Treće, redovito vježbanje može smanjiti razinu stresa. Fizička aktivnost potiče sustav za odgovor na stres, pomažući tijelu da se učinkovitije nosi sa stresorima.

Četvrto, tjelesna aktivnost može pomoći u regulaciji sna. Umjereno vježbanje može poboljšati kvalitetu sna, što je važno za opće mentalno blagostanje.

Konačno, vježbanje može povećati samopouzdanje i samopoštovanje. Postizanje ciljeva u tjelesnoj aktivnosti može prenijeti osjećaj uspjeha na druge aspekte života, što pozitivno utječe na mentalno zdravlje.

Sve ove komponente zajedno čine vježbanje snažnim saveznikom u očuvanju i poboljšanju mentalnog zdravlja.

Text by: Fitness trener Nedim.