Bole vas leđa nakon vožnje automobila? Evo kako to možete spriječiti

Mislite da zbog stolice na poslu osjećate “ukočenost”? Jeste li možda pomislili da je problem u krivo namještenom auto sjedištu?

Osim što je za sigurnu vožnju važan pravilan položaj vozača on će utjecati i na zdravlje vaše kralježnice. Pravilna udaljenost od volana i papučica te povoljan nagib naslona će spriječiti brzu pojavu umora, pada koncentracije i bolove u leđima. Pravilan položaj bi značio da kralježnica treba biti cijelom dužinom prislonjena uz naslon sjedala. “Nepravilno podešeno sjedište i volan uzrokuju i nepravilan položaj tijela na koji se šofer navikne a sasvim sigurno će uzrokovati neugodnosti”, izjavila je Margaret Hanson profesionalni ergonomist za mensjournal.com.

Na svu sreću, ove probleme je lako riješiti, a evo i kako:

Podešavanje sjedišta

Za početak, sjedište bi trebalo biti šire od vaših bokova i dovoljno dugačko da bude potpora stražnjoj loži nogu, ali dovoljno kratko da ne smeta “radu” koljena tokom vožnje. Preporučuje se da razmak između koljena i ruba sjedišta bude 2-3 centimetra.

Obratite pažnju na stražnji dio sjedišta

Stražnji dio sjedišta bi trebao podržavati cijelu dužinu kralježnice te ne bi smio biti viši od ramena kako vam ne bi smetao pogledu. Ako vaš automobil nema opicu podešavanja sjedišta, stavite na mjesto gdje vam kralježnica ne dodiruje sjedište mali jastuk ili ručnik za ruke.

Sve mora biti na dohvat ruke

Trebali biste moći dodirnuti papučice i sve što je potrebno na kontrolnoj ploči bez istezanja. Ako vam je volan toliko udaljen da morate istezati ruke, mogli biste patiti od boli u ramenima.

Izmjerite udaljenost papučica

Kako biste pronašli idealnu udaljenost, stručnjaci preporučuju da stražnjicu namjesti najdublje što možete u sjedalo, a iz te pozicije bi koljena trebala biti lagano savijena kada prislonite nogu na papučicu.

Podesite naslonjač za glavu

Naslonjač bi trebao biti podešen tako da je njegov vrh u ravni sa tjemenom. Neka bude udaljen od glave 2 cm.