Kada mrtvo dizanje nije opcija: 5 alternativa za vježbače kojima ne odgovara čuvena vježba

Mrtvo dizanje je jedna od najboljih vježbi koje se mogu izvoditi, ali mnogo je vježbača kojima iz nekog od brojnih razloga ta čuvena vježba jednostavno ne odgovara.

Dok se tako propuštaju brojne fantastične beneficije, bitno je shvatiti da i dalje postoji rješenje. Na svu sreću postoji čak nekoliko odličnih alternativa za mrtvo dizanje, pa minimalno jedna od njih bi mogla biti iskorištena čak i kada mnogo toga vježbaču ne ide u prilog.

Mrtvo dizanje sa trap šipkom

Trap šipka, trap bar ili hex bar, nazivi su za šestougaonu šipku koja omogućava potpuno drugačiji raspored težine i mijenja njeno težište. To u slučaju mrtvog dizanja može biti vrlo koristno jer omogućava nesmetano izvođenje vježbe čak i onim osobama koje zbog određene povrede inače nisu u mogućnosti izvoditi klasično mrtvo dizanje.

Kettlebell zamah

Kettlebell zamah ili kettlebell swing, najpoznatija je vježba sa tim tipom tega. Interesantno je da pogađa iste one mišiće kao i mrtvo dizanje, ali na eksplozivniji način. Uz to, dodatno aktivira i mišiće gornjeg dijela tijela, pa sve to kettlebell zamah s pravom slovi za jednu od najboljih vježbi za nabijanje kondicije, topljenje masnih naslaga i jačanje mišića.

Rumunsko mrtvo dizanje jednom nogom

Rumunsko mrtvo dizanje ne samo da je izvrsna alternativa, već je i izvrsna vježba kojom se poboljšava balans, te se lakše pogađaju donja leđa. Kako je upravo to mnogima i slaba tačka, mogućnost ispravljanja debalansa i nepravilno razvijenih mišića tog predjela, ovaj tip vježbe je baš ono što većini i treba.

Podizanje iz pretklona

Podizanje iz pretklona, ili good morning (eng. dobro jutro) vježba, jedna je od onih koje doslovno sadrže polovinu pokreta mrtvog dizanja. Izvodi se sa šipkom jednostavno savijajući se u pretklon, a zatim uz konstantno vođenje računa o ispravljenosti kičme, podiže u početni položaj. Tako se precizno pogađaju donja leđa, zadnje lože i gluteusi, a sve to uz izbjegavanje najproblematičnijeg dijela pokreta kod osoba koje vuku povredu donjeg dijela leđa.

Potisak kukovima

Vježba koja primarno pogađa gluteuse, a zatim i zadnje lože i kvadricepse, najčešće je izvođena od strane pripadnica nježnijeg spola. Međutim, njena efikasnost i činjenica da u dobrom dijelu može zamijeniti mrtvo dizanje kod osoba kojima ta vježba ne odgovara, potisak kukovima podiže visoko na listi poželjnih vježbi. (body.ba)