Koliko trbušnjaka i čučnjeva trebamo napraviti sedmično da bismo konačno primijetili razliku

Čak i ako ne težite pločicama na stomaku, svako od vas je sigurno radio svakakve vježbe za stomak. Jedna od najpopularnijih su zasigurno trbušnjaci.

Pored trbušnjaka za stomak, jedna od najpopularnijih vježbi za noge i gluteus jesu čučnjevi. Svi smo ih bar nekada radili, a pitate li se koliko trbušnjaka i čučnjeva je dovoljno da bismo primijetili rezultate?

Za lijep i ravan trbuh treba se itekako pomučiti i sami trbušnjaci neće biti dovoljni. Uz kardio, trening snage i prehranu bogatu proteinima i povrćem, rezultati zasigurno neće izostati. Ugljikohidrate smjestite u obroke oko treninga, tada su vam najpotrebniji.

Koliko trbušnjaka je dovoljno

Mnogi stručnjaci kažu da je magična brojka 30 do 50 trbušnjaka dnevno. Ako vam je to previše možete ih raditi tri put sedmično i to 3 serije po 25 do 50 trbušnjaka (ovisno u kakvoj ste formi). Uz trbušnjaka se preporučuje plenk od 30 sekundi, kao i plenk sa strane.
Ako se budete pridržavali vježbanja i pravilne prehrane, rezultati će se doći već nakon tri do četiri sedmice.

Koliko čučnjeva je dovoljno?

Vježba koja odlično oblikuje noge i guzu te aktivira puno veći broj mišićnih skupina su zasigurno čučnjevi. Poprilično su jednostavni za izvođenje i donose odlične rezultate.

Stanite uspravno u raskoračni stav u širini bokova, stopala trebaju biti ravna, blago raširena prema van, a ruke ispružene, paralelno s tlom. Polako se spuštajte prema dolje u sjedeću poziciju pritom vodeći računa da koljena ostaju u istom položaju, odnosno da ne idu naprijed već da se samo lagano savijaju. Stopala sve vrijeme trebaju biti na tlu i ne smijete se podizati na prste već trebate imati osjećaj da je opterećenje na petama. Spuštajte se prema dolje u gotovo sjedeću poziciju, malo zadržite u tom položaju i polako vratite prema gore i napnite guzu.

Za početnike je najbolje da rade 3 serije po 8 čučnjeva tri puta sedmično. Kada vidite da vam postaje lagano pojačate brojku na 10 čučnjeva. Nakon dvije sedmice probajte najmanje tri put sedmično napraviti 5 serija po 10 trbušnjaka, odnosno 150 čučnjeva sedmično. Rezultati bi se trebali vidjeti za četiri do šest sedmica.

(body.ba)