Otkriveno: Zašto ne možemo da odolimo ugljikohidratima?

Tim istraživača sa japanskog Instituta za fiziološke nauke pronašao je da aktivacija neurona izazvana društvenim stresom povećava apetit, a posebno želju za ugljikohidratima.

Eksperimentalne životinje izložene društvenom dresu su jele hranu bogatiju ugljikohidratima tri puta više i brze od drugih životinja u normalnim uslovima. Rezultati istraživanja su pokazali da mozak igra važnu ulogu u odabiru ugljikohidrata i masti.

Ova studija upravo može pružiti odgovor zašto teško odolijevamo slatkišima i brzoj hrani. Ljudi generalno selektuju ono što će jesti na osnovu ukusa, kao i na osnovu stanja tijela, ali tačan mehanizam po kom osnovu vrše selekciju uvijek je ostao misterija, piše Daily Mail.

,,Mnogi ljudi koji pod stresom jedu puno slatkiša kasnije okrivljuju sebe zato što su nesposobni da razumiju sopstvene impulse”, rekao je Jasuhiko Mihokosi, autor studije. (tuzlanski.ba)