Potrebno je da tokom odmaranja budete aktivni

Period odmora između vježbi, naročito tokom intezivnih kružnih treninga je bitan za dobar povratak snage, ali uvijek zavisi šta se radi tokom odmora. I nemojte misliti da je pasivan i lijen odmor ono što vam treba. Treba vam kretanje, i za vrijeme pauze. 

Istraživanja objavljenja u magazinu European Journal of Applied Physiology pokazaju da aktivno odmaranje za vrijeme pauze od intezivnog treninga pruža bolje kardio performanse od cjelovitog odmaranja.

U istraživanjima, 18 osoba koje redovno trče su bile podjeljenje u dvije grupe, jedna grupa je trčala najvišim tempom koji može da se dostigne u 30 sekundi i odmarali su narednih 30 sekundi, a druga grupa je trčala na istoj jačini inteziteta, ali tokom pauze ispitanici su džogirali.

Rezultati su pokazali da maksimalan kardio kapacitet (VO2 max), krucijalan parametar za cjelovit fitens nivo, je bio veći kod osoba koji su imali aktivno odmaranje.

Zanimljivo jeste, ali manje odmaranja ti u suštini pruža bolji povratak i veći aerobni “bust” tokom naredne vježbe. Jedan od doktora koji je radio na ovim istraživanjima je istakao: “Kada radite izmjene u intervalima, podizanje od 30 do 60 je mnogo lakše nego podizanje od 0 na 60. Samim tim što ostajete aktivni tokom pauze, održavate konstantan krvotok u mišićima koji pomaže u metaboliziranju laktativa u gorivo za narednu seriju vježbi.”