Topla voda, eterična ulja i masaže pomažu u borbi protiv glavobolje

Većina svjetske populacije često ima probleme sa glavoboljama. Neki se bore sa migrenama, neki sa bolovima koji nastaju zbog sinusa, a neki radi očnog pritiska.

Međutim, postoji još nekoliko razloga za glavobolje, a također postoji i mnogo preventiva koje će smanjiti ili spriječiti bol u potpunosti.

Ukoliko vam je dosta tableta i uobičajenih metoda, probajte se istuširati toplom vodom. Ako nemate vremena za tuširanje, umočite krpu u toplu vodu i koristite je kao oblogu za čelo.

Aroma eteričnih ulja, posebno lavande, može smiriti glavobolju. Lagano umasirajte ulje na čelo i lezite u tamnu, tihu sobu i opustite se. Još jedno ulje koje se često preporučuje jeste ulje od mente koje odlično pomaže sa migrenama.

Dehidracija je vrlo često glavni uzrok glavobolje te je zbog toga jako važno unositi u organizam dnevnu preporučenu dozu vode. Osim što dehidracija izaziva glavobolju, može prouzrokovati i mučnine i stomačne probleme.

Đumbir je veoma poznat po svojstvima koja pomažu sa glavoboljama, a mnoga istraživanja su dokazala da je jako koristan na tom polju. U slučaju da imate jake glavobolje, isjeckajte malo đumbira i pomješajte ga sa toplom vodom.

Također je veoma preporučljivo masirati sljepoočnice, ramena i dio između očiju. Opustite se i pravite kružne pokrete po ovim dijelovima tijela te bi glavobolja trebala brzo nestati.