Trening dana: Skok u vis kao Cristiano Ronaldo! (VIDEO)

Sposobnost visokog odraza može imati veze sa prirodnim talentom, ali je mnogo češće to jednostavno rezultat redovnog i posvećenog vježbanja.

Za NBA igrače visina odraza prilikom skakanja je od iznimno velike važnosti, pa ne treba ni čuditi što upravo košarkaški gorostasi drže rekorde u visini odraza. Međutim, kada jedan drugi sportista poput slavnog fudbalera Cristiana Ronalda, pred očima svjetske javnosti izvede vrlo sličan skok na zelenom terenu i tako fascinira milione gledalaca, postaje jasno da upravo specifični treninzi koje on lično izvodi, mogu drastično unaprijediti bilo čiji odraz pri skoku u vis.

Postoji niz načina poboljšanja odraza, a tu se naročito izdvajaju sljedeći:

 

View this post on Instagram

 

Teaching @djokernole how to jump!!😅🤪💪🏽 Was a pleasure to see you and train with you my friend!!

A post shared by Cristiano Ronaldo (@cristiano) on

Skakanje učiniti dijelom svoje trening rutine
Da bi se ostvario napredak u bilo kom polju, potreban je redovan trening. Ako bi se vratili na Cristiana Ronalda, njegovi visoki odrazi su upravo rezultat redovnih treninga, a koje je nedavno pokazao i slavnom teniseru Novaku Đokoviću tokom zajedničkog treninga.

Više mrtvog dizanja
Osim što važi za jednu od najboljih vježbi, mrtvo dizanje posebno efektno pogađa mišiće odgovorne za pokret odraza. Zadnji lanac mišića koji čine zadnje lože, gluteusi i donji dio leđa, jedan je od najodgovornijih za eksplozivan i visok odraz.

Veći fokus na vježbanje listova
Listovi omogućavaju dvije vrste pokreta, a to su koračanje i skakanje. Sama ta činjenica dovoljna je da bi se na treninzima posvetila velika pažnja ovim vrlo izdržljivim mišićima.

Fokusiranje na skok-čučnjeve, skokove iz mjesta i skokove na kutiju
Vježbe koje upravo sadrže same skokove u različitim varijacijama, ujedno su i najvažniji dio treninga odraza. Ono što treba napomenuti jeste to da ove vježbe treba izvoditi isključivo kada je vježbač dobro zagrijan, kako bi se izbjegle neželjene povrede zglobova i mišića.

Izvođenje više bugarskih naizmjeničnih čučnjeva
Bugarski naizmjenični čučnjevi izdvajaju svaku nogu i direktno bez imalo olakšanja pogađaju mišiće. Samim tim se izbjegava svaka vrsta nesimetričnosti i svaki mišić nogu čini jakim i izdržljivim.

Praćenje i analiza napretka
Kao što se snaga mjeri na način izvođenja i zabilješke maksimalno teških ponavljanja, visina se jednostavno mjeri izvođenjem najviših mogućih odraza. Ostvarene skokove treba bilježiti, te se iz treninga u trening truditi postavljati nove rekorde i tako rušiti sopstvene granice.

Rad na tehnici i dovođenje pokreta što bliže idealnom
Tehnika je pri svakom fizičkom poduhvatu od krucijalne važnosti, pa je to isto slučaj i sa skokovima. Kada se uredi tehnika i sam pokret dovede što je moguće bliže idealnom, anuliraju se brojni negativni faktori koji smanjuju odraz čak i po nekoliko centimetara. Vježbanjem je moguće doći do perfekcionizma, tako da skok u bilo kojoj situaciji počinje izgledati skladno i njegova visina je uvijek natprosječna.