Trening sa tegovima i trening sa sopstvenom težinom – prednosti i mane

Kada žele poraditi na razvoju snage, mišićne mase i stabilnosti tijela, vježbači se prvenstveno moraju opredijeliti za tip vježbi sa opterećenjem koje će izvoditi. Tačnije, da li će se fokusirati striktno na vježbe sa sopstvenom težinom tijela, ili će ipak morati krenuti u teretanu kako bi vježbali sa tegovima.

Interesantno je da i jedna i druga vrsta vježbi imaju kako pozitivne, tako i svoje negativne strane, te da odluka o tome koji je tip bolji, nikada ne može biti tek tako donesena.

Prvenstveno treba podsjetiti na loše strane oba načina vježbanja, pa se tako za treninge s tegovima može reći da zahtijevaju mnogo kompleksniji pristup – više vremena za odlaske u teretane, više novca za članarine, prevoz i slično, dok s druge strane ograničavajući faktor vježbi sa sopstvenom kilažom predstavlja nemogućnost jednostavnog povećanja opterećenja.

Kada je riječ o pozitivnim stranama oba načina vježbanja, na obje strane se nalaze po tri snažna argumenta.

Trening sa tegovima

  • Brže ostvarivanje napretka kroz jednostavno povećanje opterećenja
  • Praktično neograničena mogućnost napredovanja
  • Mogućnost izoliranja i rada na zaostajućim mišićnim partijama

Trening sa sopstvenom kilažom

  • Izgradnja funkcionalnosti tijela koja aktivnosti u običnom životu čini vježbače superiornim
  • Trening može biti izveden bilo gdje i bilo kada
  • Primorava tijelo da razvije balans i stabilnost

Navedeni argumenti su dovoljni za jedinstven zaključak da najuspješniji sportisti nikada neće napraviti opredjeljenje samo za jednu vrstu vježbanja, već kombinuju oba načina i koriste sve njihove beneficije.

(body.ba)